У соцмережах активізувалися шахраї: відбирають гроші у важкохворих

10:42
1428
views

У соцмережах орудують шахраї, які знімають гроші з банківських карток волонтерів і родичів важкохворих людей, АТОшників, загалом усіх, хто просить про допомогу.

Як з’ясувала «КП», «благодійна» операція аферистів виглядає так: спочатку шахраї з фейкової сторінки поширюють допис про допомогу, а потім просять волонтерів або родичів тих, кому збирають кошти, сказати номер телефону начебто просто для зв’язку.

Після цього на телефон відправляють повідомлення, що гроші перерахували, але для того, щоб вони точно надійшли, треба підійти до банкомату і продиктувати їм певну інформацію. Нічого не підозрюючи, люди йдуть до банкоматів, добровільно називають шахраям дані, оскільки у стані шоку не встигають оговтатися від радості, що хтось відгукнувся на їхнє прохання. Після такої «гри на довіру» з картки зникають усі кошти.

Ледве не потрапили на таку шахрайську вудку і кропивничани. Одна з них – Марія, яка давала клич про збір допомоги на свою реабілітацію. Дівчина розповіла, що з фейкової сторінки шахраї випитали у її друзів, які поширили пост із проханням про допомогу, номер телефону. За кілька годин друзям прийшли повідомлення-попередження від постраждалих, які просили не давати шахраям жодних шансів нажитися.

В обласній поліції наголошують: у будь-якому випадку треба невідкладно звернутися за номером 102. За цими фактами правоохоронці відкривають кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу – шахрайство. Зловмисникам загрожує штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи терміном до двох років, або обмеження волі терміном до трьох років.