Як саме крали гроші на «СхідГЗК» – інфографіка від НАБУ

13:14
1576
views

НАБУ вважає, що довкола затримання екс-нардепа Миколи Мартиненка з’явилося чимало міфів.

Про це йдеться у повідомленні антикорупційного бюро, текст якого має «УЦ».

«У зв’язку з затриманням колишнього народного депутата Миколи Мартиненка у ЗМІ та соціальних мережах з’явилося чимало недостовірної інформації. Відтак НАБУ підготувало спростування найбільш поширених міфів», – сказано у повідомленні.

У НАБУ стверджують, що Микола Мартиненко пробував сховатися від детективів: «…очікуючи проведення обшуків зранку в четвер 20 квітня, напередодні ввечері Мартиненко М. В. полишив місце постійного проживання та провів ніч із 19 на 20 квітня поза ним. Членам своєї родини він надав вказівку вчинити так само.

Також Мартиненко М. В. повідомив близьким особам перелік адрес та автомобілів, за якими планується проведення обшуків, вказав місця, які, на його думку, є безпечними та організував роботу підконтрольних йому осіб, спрямовану на переховування речей та документів, що можуть мати значення для кримінального провадження.

За вказівкою пана Мартиненка його оточення перейшло на конспіративний спосіб спілкування. Сам він вимкнув свій мобільний телефон та використовував для контактування з оточенням інші засоби зв’язку».

Екс-нардеп, за твердженням НАБУ, переховувався в приймальні чинного народного депутата й не хотів звідти виходити: «Вранці 20 квітня детективи НАБУ встановили, що Мартиненко М. В. перебуває у приймальні народного депутата Дениса Дзензерського. Коли детективи спробували зв’язатися з паном Мартиненком за телефоном приймальні нардепа, секретар, почувши ім’я та посаду співрозмовника, відмовилася з’єднувати дзвінок та повідомила, що Мартиненко М. В. зателефонує пізніше. Однак у подальшому це зроблено не було.

Вже достеменно знаючи, що детективи НАБУ встановили його місце перебування, Мартиненко М. В. більше шести годин переховувався у приймальні народного депутата. Переконати його вийти детективам НАБУ вдалося тільки після тривалих перемовин».

НАБУ також оприлюднило інфографіку, що ілюструє виведення державних коштів через ДП «СхідГЗК» (клікніть – відкриється в новому вікні).

Нагадаємо, детективи НАБУ затримали колишнього народного депутата Миколу Мартиненка за підозрою у відмиванні коштів на закупівлях для уранових шахт Кіровоградщини.

Екс-нардепа затримали в порядку, встановленому ч. 208 КПК України, в рамках розслідування кримінального провадження за фактом розкрадання коштів ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК) під час закупівлі уранового концентрату.

За версією слідства, державне підприємство «СхідГЗК» уклало контракт з компанією-посередником, підконтрольною затриманому екс-народному депутатові, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами, внаслідок чого інтересам ДП у 2014 – 2016 роках завдали збитків у розмірі 17,28 млн дол. США.

Мартиненка випустили на поруки народних депутатів з фракції «Народний фронт» та міністрів.

Директор держпідприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Олександр Сорокін заявив, що повертається до України і готовий до спілкування з НАБУ.