Гендиректору «СхідГЗК» вручили повідомлення про підозру

13:52
2005
views

У кримінальному провадженні за фактом розкрадання коштів ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» («СхідГЗК») у розмірі  17,28 млн дол. США детективи НАБУ вже повідомили про підозру п’ятьом особам (двоє організаторів, двоє пособників і один виконавець злочинної схеми).

Читайте також: Як саме крали гроші на «СхідГЗК» – інфографіка від НАБУ

Про це на прес-брифінгу заявив директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник, повідомили «УЦ» у прес-службі НАБУ.

Він нагадав, що 20 квітня в рамках розслідування цього епізоду детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру колишньому народному депутатові, екс-голові комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу (злочини кваліфіковані за ч.5 ст.191 та ч.1. ст. 255 Кримінального кодексу України).

21 квітня повідомили про підозру ще двом фігурантам справи – в. о. генерального директора ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (злочин кваліфіковано за ч.1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України) та першому заступнику голови правління НАК «Нафтогаз України» (злочин кваліфіковано за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191  КК України).

23 квітня  в аеропорту «Бориспіль» генеральному директору ДП «СхідГЗК» вручили повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст.  28, ч. 5 ст. 191 КК України.

П’ятій особі – одному з керівників державного концерну «Ядерне паливо», до якого входить ДП «СхідГЗК»,  – 22 квітня повідомили про підозру у порядку, встановленому для випадків, коли підозрюваний знаходиться поза межами України, оскільки ця особа ще у березні покинула територію України та досі не повернулася. Його дії кваліфіковані за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України.

За словами директора НАБУ, факти корупції, викриті на «СхідГЗК», є наочною демонстрацією тих проблем, з якими стикаються державні підприємства. Адже схеми, подібні до тих, що діють на ДП «СхідГЗК», є доволі поширеними.

«Бо їхні організатори були недоторканими, тому не було сенсу і мотивації відмовлятися від цих схем», – зазначив директор Бюро.

Артем Ситник також підкреслив, що НАБУ підтримує позицію САП у питанні оскарження рішення суду щодо обрання запобіжного заходу стосовно екс-нардепа та першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України».

Нагадаємо, детективи НАБУ затримали колишнього народного депутата Миколу Мартиненка за підозрою у відмиванні коштів на закупівлях для уранових шахт Кіровоградщини.

Екс-нардепа затримали в порядку, встановленому ч. 208 КПК України, в рамках розслідування кримінального провадження за фактом розкрадання коштів ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК) під час закупівлі уранового концентрату.

За версією слідства, державне підприємство «СхідГЗК» уклало контракт з компанією-посередником, підконтрольною затриманому екс-народному депутатові, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами, внаслідок чого інтересам ДП у 2014 – 2016 роках завдали збитків у розмірі 17,28 млн дол. США.

Мартиненка випустили на поруки народних депутатів з фракції «Народний фронт» та міністрів.

Гендиректор держпідприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Олександр Сорокін заявив, що повертається до України і готовий до спілкування з НАБУ.