«Олександрійський маніяк» скаржиться на тарганів у СІЗО

11:17
1848
views

Володимир Никитюк, обвинувачений в двох вбивствах і замаху на вбивство, заявив відвід прокурору Миколі Вдовиченку 23 травня.

Никитюка звинувачують у вбивстві 21-річної Дарини Озарко (6 червня 2016 року), грабежі дівчат з замахом на вбивство (26 липня) і вбивстві 13-річного Станіслава Бойка (початок серпня 2016-го, точна дата не встановлена). За клопотанням обвинуваченого, справа слухається судом присяжних.

На попередньому засіданні 4 травня Никитюку продовжили запобіжний захід у вигляді утримання під вартою ще на 60 днів.

Про це Никитюк заявив в Олександрійському суді, де триває розгляд його справи, передає «Моя Олександрія».

На минулому засіданні Нікітюку зачитали обвинувальний акт, а вчора повинні були почати судовий розгляд. На початку засідання підсудний заявив про відвід прокурора.

Як і на попередніх засіданнях, Никитюк стверджував, що його численні скарги на свавілля поліції, знущання і фальсифікацію справи, в тому числі спрямовані до прокуратури, залишаються без розгляду.

Обвинувачений продовжує наполягати, що давав визнання під тортурами, що до нього застосовували електричний струм і «дибу». На думку Никитюка, яку він уже озвучував, вбивства скоїли невідомі «чорні трансплантологи». А слідство йде неправильним шляхом.

«Знайшли цапа-відбувайла, на якого хочуть скинути злочин, а не знайти злочинців. І, напевно, до цих пір нічого не роблять», – сказав він про слідство.

Також Никитюк поскаржився суду на умови в Кропивницькому СІЗО, де він утримується зараз. За словами обвинуваченого, він не отримує пенсію як інвалід другої групи, тому що у нього відібрали пенсійне посвідчення. Його без жодних підстав не виводять на прогулянку, конвоїр облив водою, в камері таргани та інші комахи. На ці та інші скарги прокуратура теж не реагує.

Прокурор зазначив, що бачить підсудного вдруге і вдруге Никитюк намагається дати йому відвід (попередній відведення суд відхилив 4 травня; у той день Вдовиченко вперше представляв сторону обвинувачення після звільнення колишнього прокурора у справі). Прокурор сказав, що вважає чергову спробу Никитюка дати йому відвід зловживанням з метою затягнути процес.

Суд відхилив клопотання Никитюка про відвід і теж зазначив, що спроба схожа на зловживання з метою затягування. Разом з тим, суддя Галина Коліуш нагадала, що раніше суд звертався до обласного прокурора з проханням організувати прокурорську перевірку Олександрійського відділу поліції й обласного управління поліції за підозрою в побитті Никитюка у період досудового розслідування, застосування до нього тортур, позбавлення особистих речей.

Коліуш сказала, що суд досі не отримав з прокуратури результатів цієї перевірки і пообіцяла скласти запит до обласного прокурора, щоб останній надав суду результати перевірки.

Після цього суд продовжив роботу. У Никитюка зібрали анкетні дані, ознайомили з суттю звинувачень і запитали, чи вважає він себе винним і чи готовий надалі давати свідчення. Никитюк відповів, що вину не визнає і готовий давати свідчення.

Наступне засідання призначили на 13:00 15 червня.