Археологічна пам’ятка з Кіровоградщини претендує на потрапляння до списків ЮНЕСКО

15:26
1403
views

Голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко доручив департаменту культури і туризму ОДА підготувати звернення до ЮНЕСКО з проханням внести до списків пам’яток трипільське поселення, знайдене біля села Небелівка Новоархангельського району.

Про це він заявив на апаратній нараді сьогодні, 26 червня, передає кореспондент «УЦ».

Небелівське поселення відкрили в результаті досліджень, що проводив співробітник Уманського краєзнавчого музею, відомий краєзнавець Василь Стефанович на початку 1960 років.

У липні – серпні 2012 року українсько-британська експедиція дослідила залишки трипільського храму – споруди розмірами близько 20×60 м. Основа конструкції двоповерхової споруди була виготовлена з дерева, потім обмазана глиною. Це перша будівля таких розмірів, досліджена на поселеннях трипільської культури за понад 120 років проведення розкопок.

ЮНЕСКО – міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй, яка при співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охороні пам’яток культури тощо.