У Кропивницькому волонтери врятували совеня, яке ледь не заклювали ворони (ФОТО)

15:06
2078
views

В обласному центрі у Ковалівському парку зграя ворон атакувала крихітне совеня.

Птаха загинула б, якби її не врятували волонтери Кіровоградської організації захисту тварин «БІМ», пише «КП».

Совеня назвали Софою. Зараз у нього є власна кімната, а з Києва спеціально доставляють їжу.

«Уранці 10 червня нам зателефонувала жінка і сказала, що, гуляючи з собакою у Ковалівському парку, знайшла совеня, якого клювали ворони. Сказала, не знає, що з ним робити, – розповіла волонтер, яка опікується Софою, Євгенія Цапенко. – Ми теж не знали, що робити, але таки поїхали й забрали».

Спеціально для Софи волонтери обладнали кімнату у напівзруйнованому будинку, що знаходиться на території центру. Нині птаха почувається добре.

«Перші дні, як забрали, вона постійно шипіла і торохкотіла. Думали, нас лякає. А потім вичитали, що так вона їжу просить. Також з’ясували, що у її віці потрібно давати два-три курчати на день. Давали спочатку два – вона все з’їдала. Стали давати два з половиною – з’їдала. Значить, їй не вистачало. Спробували дати три – кілька шматочків залишила. То поки даємо два з половиною. Одного вона вранці з’їдає, а решту – на вечір. Апетит у неї гарний», – сказала опікун.

І хоча птаха живе сама у кімнаті, не сумує і знаходить собі розваги.

«Софа активна – літає, шипить, обурюється, обдирає зі стін шпалери… От сяде і рве їх на маленькі шматочки – це вона любить. І ще, я думаю, вона купається. У неї дві миски з водою. Одна – біля миски з їжею, а інша далі. То біля другої, постійно на підлозі вода. Але це мені так здається, можливо, вона просто крилами зачіпає якось, коли п’є. Та біля другої миски калюж не буває», – розповіла Євгенія.

Опікун зазначила, що намагається не привчати Софу до людей, адже це дикий хижий птах: «Вичитала, що совенята, яких вигодували люди, не виживають у дикій природі. Адже батьки їх учать полювати в перші місяці життя. Орнітолог із Запоріжжя сказала: якщо ми її навчимо, то можемо випустити. Ну, будемо вчити, будемо старатися… Хочемо ще спробувати запускати до неї мишей. Можливо, прокинеться інстинкт. У нас є час до вересня – тоді сови вилітають з-під батьківського крила. Дуже хочеться, щоб вона повернулася у природу!»