Шахтарів з Кіровоградщини, з якими судиться керівництво, підтримали у Великобританії

12:50
3631
views

Провідний член Лейбористів у парламенті Великобританії Клайв Льюїс закликав до солідарності з 94 шахтарями з Кіровоградської області, на яких подали позов до суду.

Про це йдеться у повідомленні Конфедерації вільних профспілок України, текст якого має «УЦ».

Льюїс подав «раннє денне подання» EDM 709 (подання депутатів парламенту щодо важливих питань, які потребують дебатів) з вимогою «негайно і безумовно припинити суд над шахтарями». Водночас організатори «Української кампанії солідарності» закликали підтримати EDM 709. Вони також звернулися до представників робітничого руху з проханням закликати своїх місцевих депутатів та депутатів, котрих підтримують профспілки, підписати це клопотання.

Парламентар, зокрема, повідомив: «його Палата зі стурбованістю відзначає, що 94 шахтарів на державній шахті “Інгульська” в Кіровоградській області в Україні зіштовхуються з судовими позовами; вона стурбована тим, що така відповідь на обґрунтований неповною оплатою праці протест спрямована на залякування членів Незалежної профспілки гірників України (НПГУ); далі з занепокоєнням відзначає, що суддя, взаємодіючи з представником роботодавця, порушила Цивільно-процесуальний Кодекс України; вона закликає до скасування засідання 18 січня 2018 року та до негайного і безумовного припинення провадження у справі проти шахтарів, до сплати повноцінних заробітних плат та ефективних переговорів з НПГУ».

Подання підтримав лідер Лейбористської партії Джеремі Корбін. Під час парламентських дебатів 20 грудня питання українських шахтарів підняв депутат Халід Махмуд. Він закликав до справедливості щодо 94 шахтарів, які зіштовхнулися з судовими справами. Зокрема, Махмуд сказав: «В Україні є шахтарі, які не отримували премій із серпня, а їхня зарплата складає 231 євро на місяць. Важливо подивитися на це, зокрема, в світлі того факту, що 94 шахтарі відповідають у суді, підлягають кримінальному переслідуванню за те, що вони борються».

Нагадаємо, ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» подало до суду на 94 працівників шахти «Інгульська», які вимагали підвищити їм зарплати. 12 грудня шахтарі, які 7 листопада проводили страйк, вимагаючи збільшення зарплат, отримали виклики до суду. 5 грудня Кіровоградський районний суд відкрив провадження №2/390/943/17 за позовом ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (Жовті Води) до 94 шахтарів шахти «Інгульська» про визнання страйку незаконним.

7 листопада нічна зміна Інгульської шахти відмовилася підніматися на поверхню і не пускала в забій ранкову. 8-го працівники Інгульської шахти ДП «СхідГЗК» розпочали робочу зміну у звичайному режимі.