День коду по-кропивницьки

11:23
1612
views

Як забезпечити дитині цікаве дозвілля? Як навчити її не лише грати в комп’ютерні ігри, а ще й створювати їх власноруч? Як використовувати сучасні гаджети з користю для себе та своїх близьких? З такими питаннями зараз стикаються майже всі батьки. На нашому ІТ-фестивалі можна було знайти відповіді на всі ці запитання. Як ми відзначали День коду в бібліотеці…

9 жовтня в обласній бібліотеці ім.Д.І.Чижевського відбувся справжній ІТ-фестиваль, завдяки спільним зусиллям громадської організації «Обласний жіночий інформаційний центр» та обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського, в рамках ініціативи «Meet and Code», спрямованої на реалізацію подій у сфері програмування для дітей та молоді. Цей проект реалізується Ресурсним центром Гурт у співпраці з організаціями TechSoup Europe та Haus des Stiftens gGmbH за фінансування SAP. Тиждень кодування ЄС відзначається з 6 по 21 жовтня 2018 року з метою підготовки дітей та молоді до цифрового майбутнього, кодування та цифрових технологій.

Протягом чотирьох годин наша бібліотека вирувала, як велетенський вулик. Учасниками фестивалю стали 299 школярів, студентів та спеціалістів, для яких було багато цікавих та активних локацій. Головною подією цього дня став Хакатон «Кодуй граючись», під час якого учні 6-А класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 не лише ознайомились з еволюцією комп’ютерних ігор, а ще й самостійно кодували на скретчі гру «Міні-футбол». І що було цікавим – викладачі також стали активними кодерами разом зі своїми підопічними. Після години шаленого кодування всі учасники були нагороджені сертифікатами учасника та солодкими подарунками. Шляхом голосування було обрано три пари переможців, котрі отримали цінні подарунки за свої проекти міні-футболу. Також в цей день можна було познайомитись з експозицією роботехніки, мехатроніки та 3D-друку від наших партнерів – представників кафедри металорізальних верстатів та систем Центральноукраїнського національного технічного університету. Вони представили нашим відвідувачам розробки своїх студентів. А декан Механіко-технологічного факультету ЦНТУ Андрій Миколайович Кириченко презентував для всіх присутніх лекцію «Робототехніка: сучасний стан та перспективи», під час якої продемонстрував сучасні напрямки використання роботів у нашому повсякденні.

Цікавими були ще дві локації від бібліотеки, на яких можна було ознайомитись з можливостями 3D-принтера та 3D-сканера, завдяки Олегу Волохіну, учасники цього дійства отримали можливість доторкнутись до самого Стіва Джобса, щоправда, надрукованого на 3D-принтері. Поруч з цією локацією маленький робот Спаркі намагався впоратися зі складним лабіринтом і як не намагались відвідувачі заплутати його – робот впевнено подолав усі перешкоди. І який же бібліотечний захід без книжкової інсталяції? Тому в цей день можна було ще й переглянути і почитати книги з виставки «ІТ-технології в друкованих виданнях».

Також до нашого Хакатону долучились як партнери два роботи-марсоходи зі Школи програмування Ш++, які в усіх учасників заходу викликали шквал емоцій, оскільки кожен бажаючий мав змогу покерувати ними з мобільного телефона. Ще однією мегаактивною локацією став ігровий майданчик, на якому наші партнери з ІТ-школи O’THERS надали можливість учасникам позмагатись в комп’ютерних іграх на величезному плазмовому екрані. Діти настільки занурилися в комп’ютерні ігри, що було годі відволікти. Таким чином, Хакатон «Кодуй граючись» перетворився на справжній ІТ-фестиваль. Нашу головну мету – зробити дітей та підлітків щасливими і задоволеними – можна вважати досягнутою. Дякуємо всім нашим учасникам і партнерам за шалене свято ІТ-технологій та гарний настрій, яким зарядились на майбутнє. До зустрічі на «Meet and Code»-2019!

Галина Нікітіна, завідувач Інтернет-центру.