Деревянко: припинити корупційні схеми на ринку «Європейський» у Кропивницькому

16:16
1897
views
Кандидат в Президенти від партії «ВОЛЯ», народний депутат Юрій Дерев’янко провів засідання Підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування комітету з питань запобігання і протидії корупції, на якому розглянули питання порушення прав підприємців на ринку «Європейський» у місті Кропивницький.
 
Підприємці розповіли, що ще в 2006 році придбали майно на ринку «Європейський», який займає територію 1,2 га, зокрема модулі, павільйони, магазини, однак у 2017 року їм стало відомо , що єдиним власником усіх об’єктів є ТОВ «XXI-ВІК».
 
За словами адвоката потерпілих Володимира Ігнатенка, в 2006 році люди офіційно заплатили близько 2 млн доларів за майно, і через рік це майно виявилось оформлене на шахраїв, які продали його іншим людям.
 
Конфлікт виник тоді, коли підприємцям вирішили підняти вдвічі орендну плату, люди почали обурюватись, і тоді виявилось, що ще з 2007 року це не їхня власність – а власність Миколи Онула, який отримав земельну ділянку, коли був головою земельної комісії, депутатом міської ради.
 
Підприємці скаржились в усі інстанції, вдалось порушити декілька кримінальних справ, однак вони не рухаються з місця.
 
«Постійно на ринку проходять перевірки, але перевіряють лише тих, хто не уклав договір. Не перевіряють тих, хто здався, або підписав нові угоди», – обурились підприємці. Крім того, людям постійно погрожують та псують їхнє майно. Також підприємцям повертають кошти, кі вони офіційно сплачують на рахунок, примушуючи платити «чорною готівкою».
 
Юрій Дерев’янко заявив, що очевидно, цю ситуацію покривають у владі на місцевому рівні.
 
 «На перший погляд це виглядає корупцією на рівні правоохоронних органів і місцевої влади», – сказав він.
 
Підприємці звернулись до начальника слідчого відділу Кропивницького відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області Антоніни Мельник, яка була присутня на засіданні, заявивши про те, що поліція не виконує свої обов’язки, адже за півтора роки підприємців навіть не допитали.
 
Після дискусії з підприємцями Мельник призначила загальну зустріч на 10.00 наступного дня та пообіцяла, що справу розслідуватиме група слідчих.
 
Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Степаненко та Таміла Ларіна підкреслила, що в цій ситуації вбачається явне порушення конституційних прав громадян на підприємницьку діяльність та на достатній рівень життя, адже люди не можуть нормально утримувати свої родини. Також представники уповноваженого з прав людини наголосила на повній бездіяльності органів місцевого самоврядування.
 
Вони запропонували підприємцям, які ще не звертались до суду, звернутись із проблемою до Уповноваженого з прав людини, що вони і зробили одразу після засідання.
 
Юрій Дерев’янко закликав представників фіскальної служби, поліції, Департаменту економрозвитку і торгівлі Кіровоградської ОДА вирішити цю ситуацію та не покривати злочинні дії.
 
«Це нормальні підприємці, які платять податки. Дайте цим людям нормально працювати!», – заявив він.
 
У заході взяли участь народні депутати України, представники Департаменту економічного розвитку і торгівлі Кіровоградської ОДА, Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Кропивницького відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області, потерпілі громадяни, підприємці, які здійснюють торгівельну діяльність на ринку «Європейський» у місті Кропивницькому.