Особливості посівної-2019

13:19
1333
views

На відміну від радянських часів, коли з настанням весни шпальти газет були переповнені інформацією про хід весняно-польових робіт, сторінки сучасних газет переповнені інформацією про вибори, ДТП і кримінал. А між тим, важливішої інформації, ніж хід посівної, практично немає.

 

Директор департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА Сергій Коренюк розповів нам про особливості цьогорічної посівної. Станом на 22 березня до посівної приступили всі райони області, і третину запланованих площ, а це 22 тисячі гектарів, уже засіяно ярими зерновими. Найактивніше сіють ярий ячмінь (більше 16 тисяч га) та ярий горох (більше 5 тисяч га). Ярої пшениці задекларовано посіяти три тисячі гектарів, хоча поки що лише трішки більше 200 га: «Але розуміємо, що це початок, розуміємо, що покупці вже цікавляться ярою пшеницею, тому темпи посіву зростатимуть. У цілому структура посіву витримується з року в рік». Проте завжди з перевищенням задекларованих площ сіють таку рентабельну культуру, як соняшник. Традиційна агрономія вважає, що соняшник несе додаткове навантаження на поля, але, з іншого боку, сучасні агротехнології догляду мінімізують негативний вплив і дозволяють розраховувати на постійний урожай, до того ж практично вся сировина переробляється на території області, що робить її економічно вигідною культурою.

Кілька років поспіль у нас в області засівається 1 мільйон 700 тисяч гектарів, і це оптимальна площа, напрацьована досвідом. Посіви перезимували добре, бо снігу випало надзвичайно багато, без особливих морозів, але повені не було, тому вся волога залишилася в грунті. Практично вся озимина підживлена. Потрібно зазначити, що відповідальних, якщо так можна сказати, сільськогосподарських підприємств, тобто потужних і самодостатніх, з кожним роком стає все більше, і це теж можна вважати позитивним наслідком аграрної реформи.

За останні роки покращилася кредитна політика, в усякому разі аграріям можна розраховувати на кредити під 20, а то й менше відсотків, хоча кілька років тому кредити давали під 40 і навіть 60 відсотків. Плюс працюють державні програми по відшкодуванню кредитів на купівлю вітчизняної техніки. Змінилася структура державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції, що дозволило аграріям Кіровоградщини отримати за рік 106 мільйонів сукупної державної підтримки. У плані придбання техніки аграрії мають можливості працювати на ринку найсучаснішої техніки, до того ж діє державна програма компенсації за придбану вітчизняну складну техніку в розмірі 25% вартості, в яку потрапляють і машинобудівники області.

Завдячуючи кліматичним змінам за 10 років межа степу й лісостепу з Бобринецького району перемістилася на північ – до обласного центру. Це негативно впливає на кількість вологи, змінюються умови господарювання, проте можна говорити, що в успішних господарствах, навіть у тому ж Бобринецькому районі, де стало значно посушливіше, культивують не лише соняшник, але й кукурудзу та інші культури.

Фахівці не люблять робити прогнози на майбутній урожай, але Сергій Коренюк нагадав, що минулорічний здобуток у 3,5 мільйона тонн зернових вдавалося отримати лише 10 разів за всю 80-річну історію області: «Ми однозначно житниця! Соняшник – друге місце в Україні, кукурудза – шосте місце, пшениця – дев’яте місце. Хіба це не рейтинг і не свідчення досягнень Кіровоградщини? А ще потрібно врахувати, що Україна поділена на кілька кліматичних зон з неоднаковими умовами господарювання. Так от, у зоні Степу Кіровоградщина останні чотири роки займає лідируючі позиції по врожайності».