Сергій Фоменко (Фома): «Порошенко зміг переграти Путіна»

17:04
1261
views

21 березня в Україні відбудеться другий тур президентських виборів

Кропивницький відвідав Народний артист України, лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко (Фома). Про творчість і політику з ним поспілкувався кореспондент CBN.

– Ваше дитинство пов’язане з Кіровоградщиною. Розкажіть про це трохи детальніше.

– Коріння мого роду в селі Косівка Олександрійського району. Це село мого дитинства. Там поховані мої прадід і прабаба, і всі найкращі роки дитинства я провів тут.

– Які відчуття, коли повернулися на Кіровоградщину?

– Коли я сюди їхав і бачив цю природу – кайфував. Це мені додає енергії. Взагалі для мене це місце сил. Тут надзвичайно красиво, і багато пісень, які я написав, вони про цю землю.

– Розкажіть про вашу пісню про два шляхи для України, яка стала пророчою для сьогодення.

– Це пісня «Не спи, моя рідна Земля», і написав я її в 2003 році, а потім вона стала відома під час помаранчевої революції в 2004-му. Я був учасником тієї революції і Майдану. З того часу я почав брати участь в житті України. На жаль, ця пісня до цього часу залишається актуальною.

– Ви презентуєте нашу країну за її межами своєю творчістю. Як за кордоном реагують на українців та що кажуть?

– За кордоном про нас дуже мало знають. Найактивніша увага до України почалася в 2014 році. Я створив виставку «Майдан. Україна. Шлях до свободи» і повіз її по світу. Я зробив сім презентацій. Також виставку презентував у двох закордонних вузах, які виховують майбутніх президентів, і я переконався, що для того, аби стати президентом, треба багато вчитися у спеціальних вузах, як це в Америці роблять. Просто так стрибнути з гречки в президентське крісло – неправильно.

У вузі була перша виставка, й вона була дуже успішна. Людина, яка заходила на цю виставку, могла відчути й емоційно зрозуміти, що таке Майдан.

– Ви, не приховуючи, підтримуєте кандидата в президенти України Петра Порошенка.

– Зараз дуже багато поважних, розумних і самодостатніх людей української культури підтримують Петра Порошенка. Все дуже просто. Я голосував за Петра Порошенка в 2014 році й дуже уважно слідкував за тим, як він працює ці роки. Я, насправді, вперше за всю історію України побачив дуже ефективного Президента-державника. Він зробив важливі речі для держави.

Сьогодні мати біометричний паспорт з тризубом – надзвичайно велика гордість. Тобі не треба проходити принизливі процедури в посольстві тощо. Дуже важливо, що розпочато низку важливих реформ, і деякі з них дуже успішні. Наприклад, реформа децентралізації – це коли гроші залишаються в місцевих бюджетах і можна їх витрачати на потреби громад, районів і областей і не потрібно їхати в Київ, як це було раніше.

Ще дуже важливо: коли Петро Олексійович став Президентом, країна була на грані знищення. Втримати країну від розпаду, штовхнути її в правильному напрямку, створити армію – це дуже серйозно. Завдяки гіркому досвіду українське військо стало найголовнішим військом європейського континенту, яке знає, що таке справжня війна з агресором.

Петро Порошенко – дуже мудрий політичний гравець. Він зміг переграти Путіна. Він не дав реалізувати план створення Малоросії, він призупинив активну частину військових дій, і кількість жертв знизилася в рази. Також у цей самий час активно почали діяти санкції, які привели Росію до великих втрат.

– В соцмережах, коли культурні діячі почали відкрито говорити про свою політичну позицію, то почули на свою адресу чимало критики. Ви не боїтеся, що значна аудиторія, яка слухала пісні вашого гурту, перестане вас слухати?

– Якщо люди, які слухали мої пісні, так їх і не зрозуміли, то вони, напевно, неуважно слухали їх і неуважно читали мою біографію. Очевидно, що вибір стоїть між Європейською вільною Україною, провайдером якої є Петро Порошенко, який найліпше виконав цю роботу за найскладніші роки. З іншого боку є гротескний, українофобський персонаж, який не має ніякого досвіду державного управління і взагалі є дуже суперечливою фігурою. Станом на зараз ми просто зупинилися на абсолютно фейковому персонажі, якого просувають. Від нього вигоду мають три сили: Росія, олігархат й антиукраїнське населення.

– Ви спостерігаєте за виборчою кампанією? Як би ви її оцінили?

– З одного боку є Петро Порошенко, який провів надзвичайно складну роботу і проводить її щодня. Це справді серйозна людина та поважний політик. З іншого боку ми бачимо фарс, хамство, зневагу, приниження всієї української держави. Ми бачимо абсолютно принизливий формат. Ця людина тікає від серйозних розмов. Україна повинна зараз проходити найтрагічніший момент своєї історії, але при тому це й один з найсвітліших часів, коли ми відновлюємося. Ми тільки почали підійматися.

Зеленський зараз є такою собі лялькою для того, щоб повернути нас в інший бік, бо за спиною цієї людини стоять колишні регіонали, серйозні олігархи і «русскій мір». Сам Зеленський себе представляє як людина «русского міра», а ми – українці. У нас є наша мова, в нас є своя земля, на якій кров людей, що боролися за її волю. Мене зараз хвилює питання, а що буде далі з тими могилами, з Небесною Сотнею і з тими, які поранені на війні? Все це наслідки війни «русского міра» проти України.

– Чи немає у вас враження, що Порошенко якісь речі робив не так?

– Інформаційна політика всіх цих змін мала бути серйозною. Під час таких важливих подій, які відбувалися протягом п’яти років, важливими є звернення Президента, де він пояснює, що відбувається. Коли люди не отримують інформацію про те, що відбувається, вони починають щось собі надумувати, а ворог користується цим вакуумом і «запихує» в ці голови свою інформацію. Це ми зараз і бачимо у нас в Україні.

– Чекаєте дебатів?

– Я не вірю, що вони будуть. З самого початку ця клоунада була розрахована на те, що Порошенко не братиме в цьому участь, але він все ж таки вирішив показати людям, хто є хто. Коли Зеленський стикається з реальністю і починає щось говорити, його рейтинги стрімко падають, адже він не вміє нормально розмовляти, а ми говоримо про дуже серйозні речі.

Економічна ситуація, яку ми зараз маємо – незадовільна, але вона нормальна. Кажуть, що в нас все погано, але люди мають купу автівок, всі курорти зайняті більшістю українців. І звідки тоді така думка, що ми погано живемо?

– Над чим ви зараз працюєте, бувають у вас в інших містах зустрічі з громадськістю чи лише концерти?

– Взагалі цей формат, що я підтримую Петра Порошенка, це лише через те, що мені хочеться, аби держава не розвалилася. Вже після виборів буде прем’єра кліпу, який буде синглом до нового альбому. Пісня називається «До весни», та й взагалі творчих ідей дуже багато…

Михайло Ярошенко.