«Очільник області розуміє, що в його команді мають бути місцеві»

16:05
1220
views

Призначений нещодавно радником голови облдержадміністрації Михайло Бєжан дав відверте інтерв’ю CBN.

Депутат міської ради Кропивницького та помічник на громадських засадах народного депутата пропрезидентської партії «Слуга народу» Олександра Дануци Михайло Бєжан минулого тижня став радником голови Кіровоградської облдержадміністрації з питань місцевого самоврядування та децентралізації.

– Чи можна говорити, що ваше призначення радником є проміжною сходинкою до посади заступника голови?

– Поки ні. Але час покаже. Мова про це з головою облдержадміністрації не велася. Якщо голова облдержадміністрації Андрій Балонь вирішить, що я йому потрібен у якості заступника, – значить, буду заступником.

– Андрій Балонь все ще формує свою команду. У Кіровоградську область він приїхав із Херсонщини. Двоє його заступників теж звідти. Місцеві будуть у команді голови ОДА?

– Мене радує той факт, що в голови облдержадміністрації є розуміння необхідності залучити в свою команду місцевих фахівців. Це важливо, щоби розуміти внутрішні процеси, характерні для нашого регіону.

– Ваш друг і нинішній нардеп від «Слуги народу» Олександр Дануца якось причетний до вашого призначення радником голови ОДА?

– Ні. Він не брав участі в цьому. Єдине, можу сказати, що Саша мене познайомив із головою облдержадміністрації. Це відбулося на представленні. Після цього я звернувся до голови з пропозицією, і він не відмовив. Не приховуватиму, що мені цікаво очолити один із напрямків на державній службі. Крім того, я б хотів займатися й виборами.

– Тобто у 2020-му очолити виборчий штаб партії «Слуга народу»? Міський чи обласний?

– Швидше за все, міський. Можливо, мова йтиме й про партійну організацію.

Але, щоб ефективно працювати на виборах, необхідна взаємодія і з народними депутатами від партії, і з людьми в районах. А це означає, що зараз слід серйозну увагу приділити кадровій політиці на територіях.

Ми вже маємо результати перших виборів в ОТГ на Кіровоградщині, які відбулися в минулу неділю, і вони чітко демонструють, що в пропрезидентській силі повинна бути системна робота, контроль, відповідальність.

– З огляду на майбутню виборчу кампанію, наскільки прискіпливо проходить і проходитиме відбір кандидатів на голів райдержадміністрацій?

– На сьогоднішній день маємо погодження десятка кандидатур на очільників районів. Але по окремих персоналіях є ще відкриті питання.

– Тобто не факт, що й погоджені пройдуть?

– Так. Отримуємо неоднозначну інформацію, яка потребує додаткової перевірки.

– Попередні керівники області постійно говорили, що маємо кадрову кризу. Вона й досі є, чи вже підросла нова зміна «слуг народу»?

– Мені важко дати оцінку. Адже поки не сформована ключова команда в області. Можу поки сказати, що на рівні ОДА є професіонали, які не є представниками пропрезидентської сили, але в них є досвід. Це, наприклад, Ніна Рахуба, яка очолює департамент економічного розвитку і торгівлі, це Павло Шеремет – голова департаменту фінансів…

– А стоїть завдання брати в команду людей за партквитком?

– Ні. Якщо, наприклад, говорити про заступників, то Світлані Лобановій, наскільки я знаю, запропонували залишитися на посаді заступника. Також ефективно справляється з роботою керівника апарату Віталій Линник.

– Отже, залишається вакантною поки посада заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних питань. Повертаючись до питання радника-заступника, чи бачите ви себе на цій посаді?

– Скажу так: мені був би цікавим цей напрямок.

Олена Ярова, CBN.