Вступ-2020: що очікує на абітурієнтів цьогоріч?

16:09
1184
views

Щороку тисячі українських абітурієнтів із хвилюванням очікують на нові рішення, які винесе Міністерство освіти і науки (МОН) щодо того, якою буде їхня вступна кампанія. Хвилювання абітурієнтів і їхніх батьків – не дивна справа: адже від рішень МОНу залежить те, з якими труднощами (або ж навпаки – перевагами) доведеться зіштовхнутися майбутнім студентам на шляху до омріяної вищої освіти. Про цьогорічні зміни у вступній кампанії «Україні-Центр» розповіли відповідальний секретар приймальної комісії Центральноукраїнського державного педагогічного університету Вікторія Вдовенко та її заступниця Інна Вівсяна.

– Змін не так багато, але вони суттєві, – каже Інна Вівсяна. – Порівняно з минулим роком, прохідний бал на подання заяв на державну форму дещо змінився. Тепер майже для всіх спеціальностей він становить 125 балів. Нижче цього балу проходження та переведення на державну форму неможливе. Цей бал вираховується за формулою і є сумарним по трьом сертифікатам ЗНО. Є також деякі спеціальності, де мінімальний конкурсний бал перевищує 125. Наприклад, із тих, що є в нашому університеті, це «Право». Там конкурсний бал становить 140. Минулого ж року був 130.

Тим, хто хоче отримати лікарський фах, теж варто звернути увагу на зміни в мінімальному конкурсному балі. Аби претендувати на бюджетне місце на таких спеціальностях, як «Стоматологія», «Медицина» та «Педіатрія», потрібно мати не менше 150 балів з другого та третього конкурсних предметів, щоб взяти участь у конкурсному відборі. Також збільшились вимоги до абітурієнтів і на такі спеціальності, як  «Публічне управління та адміністрування» і «Міжнародні відносини». Пороговий бал тут теж становить 150.

– Зараз вступники на базі одинадцяти класів можуть подати на бюджет лише 5 заяв, але на будь-яку кількість спеціальностей. На комерційну форму навчання кількість заяв залишається необмеженою: скільки людина хоче, стільки й подає, – пояснює Вікторія Вдовенко. – Такі зміни зумовлені тим, що минулоріч абітурієнти не використовували свої «нижні» пріоритети, наприклад, шостий або сьомий. Навіть якщо людина і проходила на державну форму за одним із цих пріоритетів, документи на навчання в виш вона не приносила, і, таким чином, втрачалися державні місця. Також тепер приймаються сертифікати ЗНО 4 років: з 2017-го по 2020-й. Єдине, на що варто звернути увагу, – це те, що ЗНО з іноземної мови, складене в 2017-му, враховуватися не буде, тому що в 2018-му був повністю змінений стандарт тестування. Також дуже зручно те, що сертифікати ЗНО чотирьох років можна використовувати в будь-якій комбінації, наприклад, абітурієнт може подати один сертифікат за 2018-й рік, інший – за 19-й і так далі, в залежності від того, де результати кращі.

Зміни у вступній кампанії-2020 поширюються й на молодших спеціалістів. Тепер для вступу у ВНЗ для них обов’язковим є складання ЗНО з української мови та літератури, а на спеціальності «Економіка», «Управління та адміністрування» та «Публічне управління та адміністрування» потрібно ще подати сертифікат ЗНО з математики або ж історії України для тих, хто претендує тільки на контракт.

– Умови вступу на магістратуру теж дещо змінилися. Тепер абітурієнти можуть подавати свої заяви через електронний кабінет. Це значно спрощує процес, адже в минулі роки документи приймалися лише в паперовій формі, і студентам необхідно було їхати в інше місто, десь там зупинятися й проходити всі ці процедури. Зараз це можна робити прямо з дому, подаючи документи в електронному вигляді, – додає Інна Вівсяна. – Також на непедагогічні спеціальності буде проводитися єдиний вступний іспит з іноземної мови в рамках ЗНО. Тим, в кого вже є одна вища освіта, ЗНО складати не потрібно, а тільки пройти екзамен на базі університету.

Також, згідно із проектом Умов прийому до вишів на 2020 рік, університети мають забезпечити спеціальні умови для проходження іспитів і творчих конкурсів абітурієнтам із особливими потребами. У приймальній комісії пед­університету зазначають: «До всього підготовлені. Є допомога із сурдоперекладом, пандуси, ліфти тощо. Готові зустрічати абітурієнтів».