Показові виступи

13:51
733
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ».

Шосту сесію Кіровоградської обласної ради 8 скликання можна чітко розділити на дві частини, приблизно як у змаганнях фігуристів – обов’язкова програма, тобто обговорення проєктів рішень та голосування за них, і вільна програма, або показові виступи на публіку.

Якщо в попередньому скликанні бажанням показати себе надмірно грішили брати Степури зі Світловодська та Людмила Давиденко з Олександрії, то зараз лише олександрійці, причому з двох партій, постійно брали слово ледь не по кожному питанню порядку денного. Проте їхні «вільні» програми відрізнялися, бо якщо Сергій Гриценко намагався розібратися в проблематиці, хоча це можна було робити в комісіях, то пані Давиденко просто виступала, задавала питання, на які сама ж і відповідала, а доповідачів просто не слухала, перебивала або коментувала в стилі, далекому навіть від парламентських традицій: «Я знаю, що ви нічого путного не скажете», «Я не слухаю, бо знаю, що ви говорите неправду», і таке інше. Такий стиль не раз обурював і колег, які радили більше працювати в комісіях і не затягувати сесію невідомо з якою метою. До сказаного вище варто додати, що розлогі виступи та коментарі практично не вплинули на якість голосування, бо майже всі питання підтримувались практично одноголосно.

Потрібно зазначити, що сесія і без пункту «а поговорить?» була дійсно напруженою – у порядку денному стояло 45 проєктів рішень. Як завжди, депутати після невеликого допиту «с пристрастием» генерального директора ОКВП «Дніпро – Кіровоград» Романа Ілика (на фото) погодилися з його аргументацією й підтримали інвестиційну програму підприємства на наступні роки. Як сказав гендиректор, в умовах подорожчання енергоносіїв та інших складових собівартості мова про зниження тарифу на послуги йти не може, а сам тариф має забезпечити повернення більше 40 мільйонів доларів кредиту, взятого на модернізацію та переозброєння виробництва. Правда, дехто й досі думає, що на ці гроші можна було зробити воду безплатною.

фото Ігоря Демчука, «УЦ».

Депутати погодили й програму «Впровадження регіональних наукових досліджень у виробництво області», хоча чіткого розуміння, що це та як буде, немає. Нібито представники малого й середнього бізнесу будуть робити заявки на інновації, а наука буде над цим думати, і то, якщо будуть гроші.

Як завжди, депутати довго не розуміли, що це за програма формування позитивного міжнародного іміджу, хоча всім ясно, що чиновники, депутати та бізнесмени повинні мати можливість їздити на виставки та презентації, але таки погодили немаленький іміджевий кошторис – більше 7 мільйонів гривень. Зате без обговорення натиснули кнопки «за» та прийняли програму «створення та впровадження містобудівного кадастру області», хоча в умовах напруги навколо земельних стосунків завжди виникає безліч запитань.

Одне з найважливіших питань порядку денного сесії стосувалося стану підготовки об’єктів ЖКГ та соціальної сфери до зими. Директор департаменту ЖКГ Кіровоградської ОДА Ольга Довжук зобразила досить апокаліптичну картину розміру заборгованості за спожитий газ. З урахуванням нарахованих пені, штрафних санкцій та інфляційних нарахувань, теплогенеруючі підприємства Кропивницького, Олександрії та Світловодська заборгували 970 мільйонів гривень, а з іншого боку, мають місце й величезні борги споживачів тепла. Проте уряд начебто обіцяє врегулювати питання шляхом реструктуризації та покриття якоїсь частини боргів, а технічна готовність до опалювального сезону перебуває на рівні 89-99 відсотків. Одне незрозуміло: як в умовах блокування рахунків теплогенеруючих підприємств вони забезпечують цю саму готовність?

Між іншим, уряд таки не прийняв ключового рішення – списання боргів перед «Нафтогазом», утворених досить шахрайським способом – за затримку платежів, яка мала місце в попередні роки, та й питання розблокування арештованих рахунків потрібно вирішувати через суд. Попри «турботу» уряду, депутати облради надіслали вищому керівництву держави звернення про недопущення підвищення тарифів для населення та відмову від перекладання відповідальності за формування тарифів на органи місцевого самоврядування.

Депутати внесли зміни до бюджету області на поточний рік, а один з пунктів проєкту рішення передбачає спрямування коштів на дообладнання приймальних відділень кількох лікарень. Нагадаємо, що президентська ініціатива передбачала спорудження нових приймальних відділень, але обладнувати їх доводиться за рахунок обласного бюджету.

Несподівано одним з найдискусійніших питань став проєкт створення обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Кропивницький». Цікаво, що проти виступили як би найпатріотичніші депутати облради, які фактично продавлювали питання встановлення найвищого прапора на Фортечних Валах – Олександр Горбунов і Олександр Чорноіваненко, хоча кориснішої для іміджу області та України ідеї, ніж відновлення пасажирського авіасполучення зі світом, важко придумати. Можливо, питання в десятках гектарів землі, яка належатиме аеропорту, або в контролі над фінансуванням проєкту – хто знає, але аргументація «проти» була досить незрозумілою, тому більшість депутатів ідею підтримала. Тепер питання в тому, наскільки вона реалістична в плані практичного втілення, адже це потягне на сотні мільйонів гривень.

Ряд проєктів рішень стосувався запровадження обласних премій та стипендій – від нагородження медиків до премії «за внесок молоді в розвиток парламентаризму», виявляється, є й така.

Депутати Кіровоградської обласної ради прийняли ряд звернень до вищих керівних органів країни, зокрема, щодо фінансової спроможності новоутворених районних рад (привіт турборежиму прийняття рішень Верховною Радою!). Крім цього, вони звернулися до президента й ВРУ стосовно недопущення скорочення обсягів фінансування закладів охорони здоров’я області на основі договорів з Національною службою здоров’я, а також звернули увагу керівництва країни на необхідності підвищення пенсій і навіть виплати додаткової пенсії вже в цьому році. Не інакше, на горизонті з’явився привид дочасних виборів…