Сесія зі щасливим кінцем

16:15
981
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ».

Усе закінчилося мирно – продовження перенесеного на 3 грудня засідання сьомої сесії Кіровоградської обласної ради 8 скликання пройшло в робочій атмосфері. І це добре, бо втрата консенсусу серед депутатів перед розглядом проєкту бюджету області на наступний рік могла обернутися зайвим клопотом.

Перше засідання сесії обласної ради закінчилося скандалом, який за наслідками міг претендувати на політичну сенсацію всеукраїнського рівня – депутати «завалили» пропозиції губернаторки області Марії Чорної, причому за ініціативи не кого іншого, як фракції рідної їй партії «Слуга народу». При цьому в раді змінився розподіл сил, і можна було говорити про тимчасове утворення нової більшості за участі непримиримих у «верхній» політиці  «слуг» і ОПЗЖ та «примкнувших» до них радикалів. Почалися навіть розмови про якісь гучні заяви чи відставки, але обійшлося, тим не менше, журналісти вбачили  в ситуації політичний підтекст.

Нагадаємо, що каменем спотикання для депутатів став розгляд питання про внесення змін до бюджету поточного року й «затвердження низки розпоряджень» голови ОДА. Ось через цю «низку» і виникло непорозуміння. Втім, тривожний дзвіночок для губернаторки прозвучав дещо раніше, коли в залі не набралося необхідної кількості голосів на підтримку обласної програми розвитку туризму в Кіровоградській області, яка для нашої головної «слуги» має майже таке значення, як і «Велике будівництво». Але в бюджетному питанні йшлося вже про конкретні речі, такі, як 32 мільйони гривень на обладнання для онкодиспансеру, 28 мільйонів гривень на оплату вартості енергоносіїв для комунальних закладів, а також грошей на станцію переливання крові та ремонт приміщення судмедекспертизи, ну й по дрібницям, типу 80 тисяч гривень на фінансування діяльності КП «Міжнародний аеропорт Кропивницький».

Фактично бунт розпочався на капітанському містку, тобто в президії, де стоять стільці для заступників голови обласної ради. Дмитро Лінько від «Радикальної партії» Олега Ляшка заявив, що в проєкт бюджету внесли 8 неузгоджених з депутатами поправок на 69 мільйонів гривень субвенцій «Великого будівництва», які були кулуарно розподілені задовго до їхнього надходження. Лінько назвав їх «хотєлками», такими, як ремонт вулиці в смт Компаніївка. Хтось побачив, що ця дорога може легко перетворитися на корупційну стежину, бо це батьківщина Марії Чорної. У «Слуг народу», в особі лідера фракції Ігоря Волкова, був свій резон не голосувати: окрім згаданих 8 рішень голови ОДА, ще й ревність з приводу кадрових рішень на користь конкурентів, а це вже чиста політика.

Врешті-решт, за пропозицією пана Волкова в роботі сесії оголосили перерву до 3 грудня, хоча майже 30 депутатів від «ЄС», «Батьківщини», «За майбутнє» та «Пропозиції» направили голові облради Сергію Шульзі листа, в якому наполягали на продовженні розгляду бюджетного питання  у формі негайного скликання позачергової сесії, але він його проігнорував, бо, як сказав пізніше, «пішов на обід». Не допомогли навіть такі серйозні  аргументи, як зрив підписання договору обласного  онкодиспансеру з НСЗУ, – обід за розкладом завжди важливіший.

Думаю, що ініціатори зриву сесії могли б використати й будь-яке інше питання для тиску на голову ОДА, але вирішили надавити на найболючіший мозоль – президентські ініціативи, тому політичний підтекст цілком очевидний. «УЦ» спробувала знайти його, опитуючи депутатів перед п’ятничним засіданням, але наші місцеві політики були надто обережними, щоб говорити прямо.

Втім друге засідання відкрилося вчасно, але якась нервозність у словах головуючого Сергія Шульги все ж відчувалася, хоча вона швидко минула. З кулуарних розмов стало відомо, що на засіданні бюджетної комісії та в ході інших переговорів сторони дійшли згоди. Цікаво, що в засіданні не брав участь найактивніший критик – заступник голови облради Дмитро Лінько, не виявили бажання брати участь в обговоренні й зазвичай активні Людмила Давиденко від ОПЗЖ та Сергій Гриценко від РП. З приводу регламенту трішки подискутував Ігор Волков, але депутати взяли курс на безумовну підтримку практично всіх проєктів рішень, без зайвих запитань одноголосно натискаючи кнопку «За».

Зрозуміло, що ключовим було бюджетне питання, яке розглянули першим, що логічно, бо саме на ньому закінчилося попереднє засідання. Таким чином, 32 мільйони гривень пішли для закупівлі апарату дистанційної променевої терапії, 2,7 мільйона на ремонт приймального відділення лікарні швидкої медичної допомоги, 1,7 мільйона на створення навчально-практичних центрів профтехосвіти, не забули й аеропорт, куди дали 80 тисяч гривень. Після цього питання всі інші проєкти рішень і більшість депутатських запитів приймалися «на ура». Дійшло до того, що депутати ледь не забули повернутися до розгляду заваленого раніше «туристичного» проєкту, і його розглянули аж коли в «Різному» почали фейерити громадські активісти. Таким чином і програму розвитку туризму на наступні 5 років було підтримано, хоча й мінімальною кількістю голосів. Слід зауважити, що програма досить «жирна» – на неї планується витратити майже 250 мільйонів гривень, в основному це ремонти та будівництво об’єктів, причому не напряму туристичних.

Отже, вийшло, що вгамовані політичні апетити дали можливість вгамувати й фінансові, а таємницю «відкладеного засідання» для читачів «УЦ» таки розкрив Ігор Волков в ексклюзивному інтерв’ю:

– Ми поставили під сумнів  зміни до проєкту бюджету на 21-й рік, оскільки є рішення планово-бюджетної комісії, де був перелік з 8 розпоряджень голови ОДА, з якими депутати фізично не мали змоги ознайомитись.

Депутати не знали, за що голосували, і це приклад непрозорості роботи. Я, за своїм досвідом, надивився багато чого, у тому числі й у міській раді, але те, що таке може відбуватися в стінах обласної ради, для мене є певною несподіванкою.

фото Ігоря Демчука, «УЦ».

– Прокоментуйте позицію, що пропрезидентська фракція в обласній раді виступає проти президентських програм. Це тиск на голову ОДА з вашого боку?

– «Слуга народу» не може виступати проти голови ОДА, призначеної президентом. Разом з тим, «Слуга народу» констатує брак комунікації між фракцією та головою ОДА, натомість  наша фракція спостерігає активну співпрацю голови ОДА з іншими  фракціями, у першу чергу з «Батьківщиною» і з «ЄС», і це є очевидним як в кадрових питаннях, так і в бюджетоутворюючих питаннях.

Як бачимо, спочатку таки політика, а потім все інше, причому пан Ігор у подальшій розмові повідомив, що за час перерви в роботі сесії голова ОДА Марія Чорна вперше за півроку своєї роботи зустрілася з депутатами однопартійцями:

– Перерва в роботі сесії носила тактичний і стратегічний характер, врешті-решт, голова ОДА була змушена – чи то по команді з Києва, чи то на наше запрошення – прийти й пояснювати деякі речі.

– Це не пов’язано з тим, що нова керівниця партії «Слуга народу» заявила, що обласного осередку вашої партії на політичній карті немає?

– Абсолютно ні,  вона мала на увазі, що в нас немає голови обласної організації. Але з цього не випливає, що не існує партії.

Насамкінець головуючий надав слово  Марії Чорній, яка подякувала депутатам за консолідовану працю й висловила впевненість, що так буде й надалі. Побачимо, бо хтось з депутатів сказав впівголоса: «А я не впевнений».