Цей підступний «Омікрон»

13:58
790
views
Фото Ігоря Демчука, «УЦ». / Фото Игоря Демчука, «УЦ».

Штам коронавірусу «Омікрон» виявлено вже в 20-ти областях України. Він стрімко поширюється. Майже щодня кількість хворих зростає в рази. Хворіють усі вікові категорії, в тому числі багато дітей. Підступність вірусу полягає у тому, що симптоми дуже схожі з ГРВІ. Але це все той же клятий коронавірус.

Цей вірус не оминув і редакційний колектив «УЦ». Майже тридцять відсотків співробітників, захворівши, працюють дистанційно. Звичайно, ми, як і належить, у першу чергу зв’язалися з сімейним лікарем. Олена Задніпряна зазначила: якщо людина вакцинована, перебіг хвороби легкий.

– Сьогодні в мене на прийомі 43 людини. У всіх однакові скарги, симптоми – як під копірку. При будь-яких симптомах ГРВІ людину необхідно тестувати, – сказала Олена Володимирівна. – У залежності від результатів тесту обираємо лікування. Якщо результат позитивний – 14 днів ізоляції. Її ніхто не відміняв навіть для вакцинованих.

З досвіду можу сказати: двічі щеплені пацієнти легко переносять хворобу. Через три-п’ять днів їм стає легше, вони не заразні, працездатні. Я таким пацієнтам рекомендую швидкий тест. Якщо він позитивний – направляю на ПЛР. Якщо негативний – звичайне симптоматичне лікування. Наголошую: у вакцинованих до пневмонії не доходить.

Зі своїх спостережень можу сказати, що щеплені люди одужують скоріше ще й тому, що вони не панікують, впевнені в дії вакцини, позитивно налаштовані, відчувають себе захищеними. Так, вони деякий час знаходяться вдома, п’ють багато рідини, як ми рекомендуємо, приймають противірусні препарати. Максимум за тиждень це вже здорова працездатна людина.

Про «Омікрон» говорять багато, самі собі ставлять діагноз, враховуючи типовість симптомів, але офіційно цей штам на Кіровоградщині не зафіксований. Чому? Це пояснила головний санітарний лікар області Надія Оперчук:

– «Омікрон» підтверджується лабораторним шляхом лише в центральній лабораторії Києва. МОЗ рекомендує регіонам, навіть районам, де спостерігається різке зростання захворюваності, відправляти позитивні тести в столицю. Нашому регіону поки що це не рекомендовано. «Дельту» ми виявляли самі, а «Омікрон» – лише в референс-лабораторії Центру громадського здоров’я.

Поки ми розмовляли з Надією Іванівною, вона отримала лист з МОЗу, в якому рекомендовано шістьом областям, в тому числі Кіровоградській, до 8 лютого направити по 20 позитивних зразків для визначення «Омікрону»…