Антибіотики – під контроль!

12:19
912
views

Довідка «УЦ».

Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров’я, стійкість до антибіотиків є сьогодні однією з найсерйозніших загроз здоров’ю людства, продовольчої безпеки та розвитку.

Наслідком стійкості до антибіотиків є більш тривалі госпіталізації, зростання медичних витрат та смертності. Вчені підрахували, що в 2019 році стійкі до антибіотиків бактерії вбили понад 1,3 млн людей. Це більше, ніж померло від СНІДу.

 

З 1 квітня в Україні продаж антибіотиків в аптеках відбуватиметься лише за електронним рецептом. Рішення остаточне. Про механізм виписки рецептів, готовність до цього медичних закладів, аптек, лікарів та пацієнтів «УЦ» розповіла головний лікар амбулаторії загальної практики – сімейної медицини Кропивницького Світлана Васецька.

– Світлано Леонідівно, поясніть детально, що зміниться з 1 квітня?

– Антибіотики, які зареєстровані в Україні, будуть відпускатися в аптеках виключно за наявності у пацієнта електрон­ного рецепту. Постало це питання через те, що антибіотики надто активно використовуються нашими громадянами. Це викликає резистентність бактерій до антибіотиків. І проблема ця не лише України, а й усього світу.

Дійшло до того, що люди самі собі призначають антибіотики. Їм у цьому допомагають фармацевти в аптеках. Антибактеріальні препарати навіть деякі лікарі призначають безпідставно. На жаль, у нас ледве щось трапилося з людиною – призначають антибіотики. Але, якщо подивитися на досвід європейських країн, ми побачимо, що при застуді, грипі та інших вірусних захворюваннях там антибіотики не призначаються.

– Це виглядає дивно. Ми начебто звикли до лікування антибіотиками.

– Антибіотики не лікують вірусні захворювання! Вони лікують бактеріальні ускладнення. Навіть при ковіді не призначаються антибактеріальні препарати до того часу, доки не виникають ускладнення, які лабораторно підтверджені. Не всі бронхіти, синусити, запалення вуха, очей потребують антибіотиків. Треба обстежити пацієнта, почати лікування, а потім вирішувати, чи потрібні антибіотики. А з метою профілактики – ні в якому разі.

Зазначу, що наступними етапами планується запуск е-рецептів на наркотичні засоби, а потім на всі рецептурні препарати.

– Що для переходу на е-рецепти треба зробити медичним закладам?

– Заклад повинен бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я та співпрацювати з медичною інформаційною системою. Нічого складного немає. Тим більше що ми вже давно працюємо за цим принципом – виписуємо електронні рецепти за програмою «Доступні ліки». Це препарати для хворих на хронічні захворювання: серцево-судинні, цукровий діабет, бронхіальна астма.

Якщо заклад не має власної медичної інформаційної системи, наприклад, приватний, він також може виписувати е-рецепти, тому що зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я. Якщо не зареєстрований, це доведеться зробити.

– Дехто, почувши про нововведення, має намір купити антибіотики про всяк випадок, щоб були вдома.

– Це не варто робити. Вважаю, що певні антибіотики будуть у вільному продажу. Поки що ми говоримо про перелік лікарських препаратів, які зареєстровані в Україні. До того ж у кожного препарату є термін придатності. Навіщо ризикувати здоров’ям?

– Як буде виглядати електронний рецепт? Як ми будемо його отримувати?

– Треба буде, звісно, звернутися до лікаря, прийти на огляд. Або, якщо у лікаря будуть підстави (рентген, КТ, лабораторні дослідження), можливе дистанційне призначення. Але я за те, щоб хворий оглядався, і тільки потім йому призначалося антибактеріальне лікування.

Якщо антибіотики призначені, пацієнт отримує рецепт на телефон, за яким укладено декларацію з лікарем. В аптеці треба буде просто показати рецепт. У випадках, якщо в людини телефон не підтримує передачу е-рецептів, допускатиметься їх роздруковувати.

У рецепті буде зазначатися не торгова марка препарату, а основна складова частина, фармацевтична основа, діюча речовина. Це, наприклад, як парацетамол, який є основою багатьох жарознижувальних препаратів – таблеток, сиропів і таке інше.

Ніяких проблем, пов’язаних з електронними рецептами, не бачу. Ми вже перейшли на електронні лікарняні, виписуємо рецепти за «Доступними ліками», звикнемо й до е-рецептів на антибіотики.

Previous articleЮвілей так ювілей!
Next articleДивитися в корінь
Заступниця головного редактора «УЦ». Родом з Донбасу, з шахтарської родини. Кіровоградщина - історична батьківщина. З вчителюванням не склалося, з журналістикою «потоваришували». Люблю і вмію слухати мудрих людей. І писати про них.
SHARE