Заслужили – отримайте!

12:30
779
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ» / фото Игоря Демчука, «УЦ»

У Кропивницькому вручили премії імені Євгена Маланюка лауреатам за 2021 рік. Ними стали Наталія Бідненко у номінації «Поезія» з твором «Бузковий вечір», Кирило Поліщук у номінації «Проза» з твором «Пташиний цвинтар» і Володимир Поліщук у номінації «Літературознавство та публіцистика» з твором «Час псевдонімів і робкорів».

У цьому році – маленький ювілей премії, за весь час її існування, 20 років, її отримали рівно п’ятдесят митців у галузі слова.

Володимир Поліщук цитує у своїй книзі «Час псевдонімів і робкорів» Арсенія Тарковського: «З мого міста вийшло майже двісті професійних літераторів». Мабуть, на сьогодні таких набагато більше, по смерті Тарковського в нас творили Микола Смоленчук, Володимир Панченко та багато інших.

Дуже правильно, що Тарковський казав про літераторів. Бо бути Письменником з великої літери – це доля небагатьох. Наприклад, Володимир Ленін у своїй автобіографії назвав себе «літератором». Бо до «письменника», на власну думку, не дотягував.

На жаль, навколо саме обласної літературної премії завжди багато чуток та домислів, типу «За що дали цьому?», «Та він же графоман». Хоча в положенні про премію імені Маланюка чітко прописано: «Премія імені Євгена Маланюка є творчою відзнакою, якою нагороджуються літератори за високохудожні твори в жанрах поезії, прози, драматургії, літературознавства та перекладу, спрямовані на утвердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення й демократизацію суспільства. Премія встановлюється в трьох номінаціях: художня література (поезія, проза, драматургія); літературознавство та публіцистика; переклад (з української мови на інші, з інших мов на українську мову)».

Цього року знов про премію полізли злі чутки – нібито організатори чи журі негласно поставили лауреатам умову за перемогу «накрити поляну» у ресторані. Брешуть звісно! Бо ж насправді «накривати поляну» митцям повинні вдячні читачі, а не навпаки.

Розмір премії – шість прожиткових мінімумів. На сьогодні прожитковий мінімум в Україні – 2 тисячі 393 гривні, тобто премія, якщо її обрахували за новими показниками (це з 1 січня такий розмір), складає 14 з гаком тисяч.