Pandora papers не горять: хто на них погорить в Україні

13:11
747
views

Нова порція викривальних Pandora papers кидає тінь на тих, хто в Україні при владі. І ще жоден з них не заперечив ці дані. Так заяви президента США Байдена про «неподоланий український “схематоз”» отримали нове звучання.

 

Pandora papers кажуть і, може, не брешуть, що у власності найголовнішого із слуг народу й далі перебуває чверть офшорної компанії на Віргінських островах Maltex Multicapital Corp.

Якщо пригадаєте, то під час виборів Зеленський заявляв, що подарував свою частку Сергію Шефіру. Та з оприлюднених Pandora papers стало відомо, що Зеленські продовжують володіти своєю частиною.

І що цікаво – ані Володимир Зеленський, ані його дружина не декларували ці доходи ні в 2020, ні в 2021 році. Невже приховали їх від народу, якому служать?

Зараз достеменно відомо, що в Лондоні Maltex Multicapital Corp. керує трьома квартирами, власником двох з яких значиться відомий Україні пан Шефір, а третьої – сценарист 95 кварталу Яковлев. І все з тими квартирами якось туристично-лубочно: одна з них наче коло самісінького парламенту, інша – біля музею Шерлока Холмса. Тобто там, де справжня лондонська публіка ніколи б не оселилась. Це як приїхати в Київ і купити квартиру посеред Хрещатика, де справжні кияни не живуть ні за яких умов.

Та продовжимо казку із Pandora papers. Там є інформація про переказ 41 млн доларів від компанії Коломойського на офшорну компанію 95 кварталу Maltex Multicapital Corp. у 2012 році. Але в документах фігурує ще одна офшорна компанія – Candlewood Investments Limited, власниками якої є пан Коломойський та персонажі з 95 кварталу. Тобто історія про те, наскільки далекий Коломойський від квартальского народу, починає викликати сумніви. Причому з першої цифри.

Та це пояснює, чому монобільшість так дивно боролась з офшорами. 16 січня 2020 року вона таки схвалила нібито антиофшорний закон №1210 (466). За ним всі власники іноземних компаній мали звітувати в податковій про контрольовані ними компанії, декларувати прибуток і сплачувати з нього 18% ПДФО.

Інформація про такі компанії мала б приходити від інших країн у порядку автоматичного обміну. Але процес зовсім не пішов. Бо протокол такого обміну з січня 2020 року й донині так і не був розроблений. Навіть сам закон 1210 Зеленський підписав тільки через чотири місяці після парламентського голосування.

Звідки така неквапливість, знов-таки відповідають зловісні papers. Вони кажуть (і знову, може, не брешуть), що кіпрський зе-офшор є власником італійської фірми, на яку записана 15-кімнатна вілла в Італії. Офшор на острові Джерсі є формальним власником квартири у Лондоні. А ще ж є офшор у Белізі…

Тому вбачається велика вірогідність, що саме через ці фінансові papers 14 липня 2020 року монобільшість прийняла закон №2524 (786), який переносить старт антиофшорного законодавства на 2022 рік.

До того ж закон звільняє від оподаткування ПДФО (18%) доходи, отримані від ліквідації офшорів до кінця 2021 року.

Чим це не податкова амністія виведених протягом останніх 30 років $150 млрд капіталів? Через цей закон місцеві бюджети в Україні, що живляться доходами від ПДФО, недоотримали понад $10 млрд.

Чи завершиться у 2022 році ера офшорів, як це анонсує влада? Надія є, але дуже послужлива. Адже, згідно закону, можна й надалі володіти офшорними компаніями та не сплачувати до бюджету України ані копійки, якщо резидент України є власником компанії з часткою до 50%; якщо резидент України фактично не контролює компанію; якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній не перевищує €2 млн на рік; якщо компанія є публічною і її акції перебувають в обігу на фондових біржах.

І компанія Maltex Multicapital Corp., про яку ми казали вище, підпадає під це, адже її частка менше 50%.

От і виходить, що у владу на велосипеді приїхали люди міцні, креативні й заможні. І хотілося б за них порадіти, та нема коли: ми всією країною кожен день знімаємось у новому сезоні «Слуги народу». Нам нема коли відволікатись.

Яніна Соколовська, «УЦ».