Євгенія Ніколаєва: «Іншого варіанту немає»

13:10
895
views

Згідно з наказом Міноборони, до кінця 2022 року мають стати на військовий облік жінки віком до 60-ти років певних професій і спеціальностей. Перелік солідний, до нього потрапили й журналісти.

Наша колега Євгенія Ніколаєва з Олександрії, яка працює в інформ­агентстві CBN, стала першою в Олександрійському районі жінкою, яка виконала наказ. У бліц-інтерв’ю вона розповіла «УЦ» про мотивацію та наміри.

– Євгеніє, наказ вийшов нещодавно, його корегують, редагують, а ви вже стали на облік. Якою була ваша мотивація?

– Як відомо, з 1 січня цього року в Україні почали формуватися загони територіальної оборони, і я мала намір записатися в резервісти – раптом знадоблюся. А для цього спочатку треба було стати на військовий облік, що я й зробила.

Крім того, моя сім’я знає, що таке війна на Донбасі, – мій племінник був добровольцем у 2014-2015 роках. Тоді й у мене були думки піти в АТО. Але олександрійські волонтери, з якими я тісно співпрацюю, сказали, що поки що я потрібна в рідному місті. А сьогодні іншого варіанту немає.

– Якщо, не дай Бог, трапиться найстрашніше і вас призвуть, що ви вмієте робити такого, що знадобиться в армії?

– В школі навчалася в ті роки, коли серйозно викладалася початкова військова підготовка. Вмію розбирати й збирати автомат. Мітко стріляю, бо тоді було багато тирів, і ми в них ходили. Взагалі, вмію навчатися: що треба буде, те й опаную.

– Якою була процедура постановки на облік? Складно?

– Нічого складного. Я впоралася протягом години. Надала копію диплому, що підтверджує спеціальність «журналіст», інші документи, фотографії. Пройшла медичну комісію, була визнана придатною й отримала свідоцтво.

– Міноборони розробило нову редакцію наказу щодо взяття на військовий облік жінок. У документі суттєво зменшено перелік спеціальностей. Якщо з нього виключать журналістів, ви зніметеся з обліку?

– Ні в якому разі.