Сергій Притула: «Ми створюємо все з нуля»

14:25
945
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ» / фото Игоря Демчука, «УЦ»

Відомий шоумен, ведучий програм на «Новому» каналі, керівник «Вар’яти-шоу» Сергій Притула пішов з усіх цих перерахованих проєктів. Аби зайнятися політикою. На останніх виборах він балотувався на посаду київського міського голови, зайняв третє місце. Тепер Притула займається створенням власної політичної партії. Розповісти про свої задуми він приїхав до Кропивницького.

– Я зараз їжджу містами України й закликаю людей не тікати з країни та від політики, не боятися, не соромитися, і не треба реагувати на те, що нам говорили роками люди, які хочуть лишатися й надалі в політиці. Нам казали, що політика – це брудна справа і порядним людям там робити нічого. Таким чином певна когорта людей, які вважають себе недоторканими та єдиними, хто може займатися політикою, відсікають інших від можливості управляти процесами.

Треба брати й робити. Я ніколи не чекав і не вірив, що державний апарат спроможний забезпечувати по повній нашу армію, і створив фонд, який успішно працює багато років, і багато чого зроблено.

У суспільстві великий запит на справедливість. На безпеку на вулицях, справедливий захист з боку органів. Бізнес чекає справедливих умов для праці без маски-шоу та іншого. І так далі в усіх сферах.

І я не з тих, хто звик просто критикувати стан справ. Я людина дії. У політичні процеси України я зайшов майже три роки тому, коли стало зрозуміло, що в країні зміниться владна верхівка, і стало неясно, що ці люди принесуть з собою. Що несуть з собою люди, які оточували Володимира Зеленського, я поняття не мав і після двох з половиною років керування цією командою державою. Я й досі того чітко не розумію. Тому прийняв рішення переступити цю тонку межу між громадським діячем і політиком. Коли мене запитують, нащо я поліз у політику, відповідаю, що втомився чекати, що хтось щось зробить замість мене.

Партія братиме участь у парламентських виборах, які мають пройти у 2023 чи 2024 році:

– Першочергово в планах на горизонті стоїть парламентська кампанія. Інституційно парламент не давав познущатись з країни за всі роки й переламати об коліно Конституцію. Не важливо, хто був президентом. І за Леоніда Кучми, і за Віктора Януковича саме парламент був інститутом, що кріпив країну. Окрім, звичайно, людського протесту, якщо ми говоримо про Януковича.

На запитання, чи не забагато в українській політиці гумористів, Притула відповів:

– Якщо ви вважаєте, що факт того, що деякі інші політики, як і я, прийшли в цю площину з однієї царини, достатній, аби ставити між нами знак «дорівнює», то вибачте мені. Якщо вам якийсь дантист зробив боляче в дитинстві, то ви ж не перестали ходити до стоматолога, ви просто обрали іншого. Я не хочу переконувати когось у своїй безгрішності, я створюю партійну історію не за тими лекалами, які були в інших. Давайте ми дочекаємося моменту, коли ви побачите цю партію та людей в ній, і після того я буду радий почути таке ж питання, якщо воно тоді у вас залишиться.

Кореспондент «УЦ» поставив Сергію Притулі пару запитань.

– Хто уособлює вашу політичну силу в Кропивницькому та Кіровоградській області? Хто формує команду?

– Поки ще в нас немає людей у Кропивницькому. Ніхто не формує. Саме тому я й приїхав, щоби познайомитися,послухати ваші пропозиції. Кадрові також. (На зустрічі були помічені чимало ветеранів АТО – ООС, таких, як командир роти 5-ї батальйонно-тактичної групи 81-ї окремої аеромобільної бригади капітан Збройних сил України, голова Кіровоградської обласної організації Спілки офіцерів України Андрій Бойко, краєзнавець-історик Юрій Митрофаненко та інші. – Авт.)

– Як буде називатися партія?

– Назву ми оголосимо на з’їзді партії в березні. Назва точно не буде іменною на кшталт Блоку Юлії Тимошенко чи «“Розумна політика” Дмитра Разумкова».

Ми не купуємо партію, нам її ніхто не дарує. Ми створюємо все з нуля, робимо в березні установчий з’їзд. Після того приступаємо до кампанії збору підписів по всій Україні. Я не вступав тут в якісь діалоги з місцевою елітою, як це роблять інші політики. Прийшов сюди, аби з громадським сектором та середнім бізнесом робити структуру з тими людьми, які на місці та хочуть абстрагуватися від всіх інших і створити ту партію, за яку будуть голосувати свідомо, а не за принципом найменшого зла.

Притула вважає, що на сьогодні підтримка його потенційної партії вже більше 5 відсотків. «Щоб більше здобути, треба пахати та їздити по країні. Політика не робиться з Печерських пагорбів, вона робиться знизу».