Олександрія на фронті

12:25
904
views
Олександрія.

«Важкий день в історії нашої держави» – сказав 24 лютого на першому «воєнному» засіданні виконавчого комітету міський голова Сергій Кузьменко. У зв’язку з цим органи місцевого самоврядування переходять у посилений режим роботи, як і органи цивільного захисту, охорони здоров’я та комунальні служби.

Мер закликав не панікувати та зберігати спокій: «У нас достатньо продуктів харчування, у нас достатньо медикаментів. Наші лікарні готові надавати допомогу як планово, так і позапланово в цілодобовому режимі».

Сергій Кузьменко щодня звертається до мешканців громади на своїй офіційній сторінці в соцмережах, 27 лютого він повідомив, що міська рада працює практично цілодобово, без вихідних.

Відповідно до обставин, видане розпорядження про перехід усіх шкіл громади на дистанційну форму навчання, у місті немає перебоїв з теплопостачанням, водою та електроенергією, місто забезпечене продуктами харчування, працюють пекарні. Міський голова наголосив на недопущенні розповсюдження панічних настроїв, у т.ч. і через соцмережі та ЗМІ.

На час воєнного стану змінено графік руху міського та приміського автобусного транспорту, скасовано пільгові рейси та рейси в вихідні, можливі інші зміни.

Комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затверджено Перелік найпростіших укриттів (підвальних приміщень), які можуть бути використані для укриття мешканців, розпочаті роботи з опорядкування. Для мешканців приватного сектору та сіл питання захисту під час повітряних тривог спрощується наявністю власних підвалів та погребів.

У місті укомплектовано батальйон тероборони, містян просять надати допомогу традиційним – чай, цукор, цигарки, засоби гігієни.

На тижні в Олександрії вперше прозвучав сигнал повітряної тривоги. Сергій Кузьменко закликав мешканців до спокою і повідомив, що якість сигналу буде покращена. Мер назвав  роботу торгівлі та аптечної мережі задовільною та суворо застеріг від  завищення цін. Він подякував містян і бізнес  за допомогу в формуванні тероборони та будівництві блок-постів. За 5 днів олександрійці зібрали для допомоги військовим та біженцям більше 200 тисяч гривень, відправили в зону бойових дій більше 50 машин з допомогою та придбали для військових два легковика.

Але є новини й мирного характеру – виконком оголосив конкурс перевізників на маршрути, на які незабаром вийдуть нові автобуси.

Попри напруження, 22 лютого в Олександрійському палаці урочистих подій взяли шлюб більше 10 пар, і не лише  місцевих, але й з Києва, Олександрійського та Знам’янського районів.