Загальна мобілізація

10:24
896
views

Опівночі з 3 на 4 березня президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про загальну мобілізацію». Що він означає?

 

Мобілізація проводиться по всій країні протягом 90 діб з дня набрання чинності. Важливо: про вікові обмеження в тексті ні слова. Ясно, що молодше 18 років призивати не будуть, але щодо старших за 60, мабуть, можуть. Призиватимуть і жінок.

Призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для потреб захисників України здійснюється згідно з мобілізаційним планом, черговість та обсяги визначатиме Генштаб.

 

Хто підлягає мобілізації?

Є 4 категорії, 4 хвилі. Перша – колишні військовослужбовці до 40 років з бойовим досвідом. Друга – ті, які відслужили строкову до 2014 року та колишні контрактники. Третя – військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль. Четверта – решта.

Є чимало звільнених від мобілізації. Великий перелік. Серед них – народні депутати України, їх не призиватимуть. Є пояснення – їм треба оперативно приймати необхідні під час війни закони. Не призиватимуть і начальство – їх названо евфемізмом «працівники органів управління»: Міністерства оборони України, ЗСУ, Держслужби спецзв’язку, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Нацгвардії, прикордонників, Нацполіції, Податкової міліції, НАБУ, ДБР, виконавчої служби, УДО.

Також особи, заброньовані на період мобілізації та воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за деякими підприємствами, установами і організаціями (типу підприємств оборонки).

А ще інваліди, особи, які їх доглядають, батьки – одинаки, батьки 3-х і більше дітей, непридатні за медичними показниками і ще кілька категорій.

Місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування організують призов військовозобов’язаних, їх доставку до військових частин ЗСУ, Нацгвардії, СБУ та інших служб.