Олександрія: навчання за обставинами

10:57
783
views

Минулого тижня Україна відзначила кілька знакових свят, деякі з них безпосередньо стосувалися Олександрії. Вітаючи земляків з Днем Прапора та Днем Незалежності, мер міста Сергій Кузьменко зазначив: «Відтепер незалежність для кожного з нас – це особистий внесок в перемогу, це чітке бачення справжніх друзів і ворогів, це впевнений вибір свого майбутнього. Це волонтери, які цілодобово збирають і відправляють допомогу, це хлопці, які до останнього пострілу й подиху боронять свою землю, це народ, якого “правди сила ніким звойована ще не була”».

В останню неділю серпня Олександрія відзначила День шахтаря. Ця галузь зробила найбільший внесок в історію та розвиток міста, коли в період з 1947 по 1990 рік було створено потужні видобувний і переробний буровугільні комплекси, до яких входили десятки великих підприємств – шахти, розрізи, теплові електростанції, будівельні й ремонтні потужності, брикетні фабрики, а також виросло сучасне місто. Пів століття буровугільний гігант «Олександріявугілля» видобував у рік більше 10 млн тонн бурого вугілля, виробляв 3 млн тонн буровугільних брикетів, 2,5 млн Гкал тепла та  400 млн кВт/год електроенергії.

Безпосередньо Олександрії стосується й свято української авіації, адже вертолітна частина дислокується там більше 60 років.

Міський голова привітав усіх причетних зі святами й побажав витримки та перемоги, яка неможлива без успішної діяльності органів місцевого самоврядування.

На засіданні міського виконавчого комітету було збільшено доходи й видатки та проведено внутрішній перерозподіл бюджету по галузях. Надійшли кошти й з області для продовження реконструкції інфекційного відділення ЦМЛ. Раніше з обласного  бюджету отримано 300 тисяч гривень для ремонту блоку кімнат в одному з гуртожитків для переселенців.

У рамках підготовки міста до опалювального сезону виконком прийняв рішення передати на баланс КП «Теплокомуненерго» частини блочно-модульних котелень, які можна буде використовувати як додаткове джерело тепла для закладів освіти. На баланси закладів, які приймають вимушених переселенців, виконком передав гуманітарну допомогу, яка надходить від міжнародних організацій.

Своєрідною гуманітарною допомогою місту можна вважати й рішення ФК «Олександрія» не висувати фінансових претензій до підлітків, які напередодні пошкодили покриття на дитячому майданчику в парку Тараса Шевченка, а гравці клубу подарували вболівальникам перемоги в першому  та другому поєдинках нового сезону  Прем’єр-ліги  проти «Інгульця» та «Миная» з однаковим рахунком 2:1.

Новий сезон чи навчальний рік розпочинають і школярі громади, але він буде дуже важким, оскільки проходитиме в складних умовах. Про це сказав міський голова на засіданні виконкому: «Сьогодні ми повин­ні бути відповідальними й у першу чергу дбати про життя та здоров’я наших дітей. Навчальний рік в Олександрії розпочнеться. Він у нас буде дистанційний, у режимі онлайн. Ми також поважаємо точку зору батьків, які готові, щоб діти ходили до шкіл. Якщо ситуація буде дозволяти, якщо будуть гарантії безпеки, то очевидно, що ми будемо змінювати своє рішення й сприятимемо, щоб діти були в учнівських класах, а вчителі мали можливість безпосередньо попрацювати. Сьогодні таке рішення, навчальний рік починаємо й уважно будемо вивчати ситуацію, яка складатиметься надалі».

Разом з тим міська влада має дбати й про підготовку кадрів. З цією метою Сергій Кузьменко зустрівся з ректором ЦДПУ ім. В. Винниченка Євгеном Соболем. Під час розмови про тіснішу співпрацю вишу й Олександрії було також окреслено потреби міста в учительських кадрах.

Захищаючи наше сьогодення та майбутнє, віддали свої життя ще двоє земляків. Володимир Комишан загинув 17 серпня, а 21 серпня – Андрій Тімінський. Обоє – на фронті в Донецькій області, обох воїнів поховали 25 серпня на військовому кладовищі.