Сезон висадки садів тільки починається

14:39
68
views

Кожен власник земельної ділянки, який себе поважає, обов’язково хоча б раз звертався до родини Казарянів з метою купити саджанці або отримати пораду. Тепер це зробити зручніше: на вулиці Кропивницького родина відкрила садовий центр «Парадиз».

Територія відповідає своїй назві – ступивши на неї, дійсно, наче потрапляєш до раю. Лише хвойних тут представлено майже 300 найменувань. А ще саджанці плодових дерев, різноманітні декоративні кущі, квіти. Прогулюючись цією красою, ми спілкувалися з главою сім’ї Бабкеном Казаряном.

– Бабкен-джан, скільки років ви займаєтеся садівництвом в Україні?

– Ця справа у нас сімейна, передається з покоління в покоління. Прадід цим займався, дід, батько. Тепер я, діти і навіть онуки. В Україні ми займаємося садівництвом вже 24 роки.

– Зважаючи на такий великий досвід, скажіть, як за останні роки змінився клімат на Кіровоградщині? І як це відображається на садах?

– Змінився помітно, середня температура підвищилася на два-три градуси. І це на плодових деревах позначилося негативно. Раніше були сніжні зими, вологи вистачало, сади в Україні штучно не поливалися, Бог поливав. Протягом останніх років влітку спостерігається спека, посуха, вологи не вистачає, дерева слабшають, дають менше врожаю. Це велика проблема. А ще від спеки швидко розвиваються різноманітні хвороби дерев. Наприклад, є кліщі, які активно розмножуються при високій температурі.

Якщо вчасно і правильно не допомогти дереву, воно загине. Ми своїм покупцям завжди даємо поради, розповідаємо не тільки як правильно посадити, а і як доглядати, підживлювати, лікувати.

– Оскільки клімат змінився, які сорти плодових та декоративних дерев ви рекомендуєте садити?

– Українські персики стали дуже солодкими. Можна сміливо садити абрикоси. Процент солодкості плодів в цьому році не поступався персикам. Виноград вражає. Я кілька сортів, вирощених у нас, повіз до Вірменії, і там були вражені смаковими якостями.

Щодо декоративних. Можна садити все, але доглядати треба правильно. В цьому році у багатьох людей посохли хвойні. Це через неякісний полив. Помилково вважають, що достатньо зверху полити з шлангу, і все буде добре. Найкраще крапельний полив, коли можна контролювати кількість використаної води та глибину зволоженого ґрунту. І ще треба знати, як лікувати хвороби декоративних рослин. Знову ж таки, можна звертатися до нас, ми порадимо. Крім того наш старший син ландшафтний дизайнер. Пропонує кваліфікований догляд саду: лікувальні та профілактичні обробки, зимові обрізки плодових дерев, декоративні стрижки всіх видів хвої та самшитів. Його звати Тигран, до нього можна звернутися за телефоном 0666167773.

– Зараз кінець жовтня. Ще можна висаджувати дерева та кущі?

– Не можна, а потрібно! Саме після 20 жовтня тільки починається період висадки садів. Це найкращий сезон для фруктових дерев. Багато хто продає саджанці у вересні. Не потрібно цього робити, тому що велика вірогідність, що дерево загине. В ньому має припинитися рух соку, і лише після цього садити. І висаджувати можна ще довго, припинити за 10-12 днів до зниження температури до мінус десяти градусів. Хоча в нас зараз такі температури, що і в грудні можна садити. Загалом, чим пізніше посадити, тим краще.

– Садовий центр «Парадиз» розташований на межі центру міста і приватної забудови. Ви спеціально обрали таке місце?

– Саме так. В центрі міста незручно, немає паркувальних місць, а люди за рослинами приїжджають зазвичай на транспорті. Хоча сюди часто заходять, щоб прогулятися між рослинами, подихати хвоєю, торкнутися гілок сосни, піхти або туї.

Зверну увагу на тренд останнього часу: все частіше в якості подарунку містяни купують квіти в горщиках, відмовляються від букетів зрізаних рослин. Нам є що запропонувати. І взагалі ми готуємося до завершення війни. Ті містяни, що виїхали до Європи, повернуться сюди. Там вони побачили, які красиві і доглянуті подвір’я, і захочуть тут зробити такі ж. «Парадиз» всіх забезпечить потрібним, навіть екзотичним, рослинним матеріалом.