Позачергова, нелегітимна

15:45
315
views

Минулого тижня мала відбутися дев’ятнадцята (позачергова) сесія Кіровоградської обласної ради. На розгляд було винесено лише одне питання, але його не було кому розглядати.

Ні, депутати були, але лише 22 з 33-х, необхідних для кворуму. А розглядати мали питання про поновлення на посаді голови облради Сергія Шульги. Проєкт рішення сесії вносився на виконання рішення та ухвали Кіровоградського адміністративного окружного суду.

Після реєстрації депутатів Юрій Дрозд, який очолює облраду, запропонував два варіанти: порадитися з представниками фракцій і відтермінувати продовження засідання на одну годину або провести сесію за два тижні. Радилися довго. Коли пролунала повітряна тривога, всі залишили зал.

В кулуарах говорили про те, що заради вирішення політичного питання (а саме таким вважають поновлення на посаді Шульги) більшість депкорпусу не вважали потрібним бути присутніми. Про те, чому все-таки вирішив бути присутнім, ми запитали досвідченого депутата, представника фракції «Батьківщина» Валерія Кальченка.

– Я належу до покоління, яке дисципліноване, відповідальне, – зауважив Валерій Михайлович. – Важко сказати, чому більшості немає. Мабуть, є якийсь елемент політизованості винесеного на розгляд питання.

Очікуємо бюджетну сесію. Вона має відбутися. Хочеш – не хочеш, а повинні прийти всі. І коли будуть всі, можна й це питання розглянути. Але знаєте, в Україні немає практики поновлення на посаді за рішенням суду. Єдиний, кому це вдалося, – Піскун, колишній генеральний прокурор, і того за два місяці після поновлення знову звільнили…

Тим часом в обласній раді повідомили, що пленарне засідання знову ж таки позачергової сесії проведуть у п’ятницю, 15 грудня. Може, зберуться?