Імовірно, то була Х-59

09:52
473
views

Одну людину вбито і вісьмох поранено внаслідок ракетного удару, який завдали росіяни по Кропивницькому вранці 4 січня.

Крім того, згорів мікроавтобус, який належав енергетикам, пошкоджено деякі їхні ж будівлі та опору ЛЕП напругою 35 кВ, внаслідок чого виникли перебої у забезпеченні житлового сектору електроенергією й водою. Без струму опинилася й залізниця. Того ж дня електро- й водопостачання відновили.

Олег Зима, якого вбили росіяни, останніх двадцять років працював автослюсарем в компанії «Укренерго». Як з’ясувало «Суспільне Кропивницький», 22 січня йому мало виповнитися шістдесят, готувався відзначити ювілей з рідними і друзями в кафе, а сталося так, що вони зібралися на поминки. Загиблого усі хвалять, кажуть, що мав золоті руки і допомагав військовим.

Поранені – теж звичайні робітники енергокомпаній. З осколками в різних частинах тіла їх доставлено в лікарні, де прооперовано. Лікарі кажуть, що цим людям уже нічого не загрожує. Крім нових ракетних атак, звісно. Під час війни професія тилового енергетика стає героїчною.

Розповідаючи про наслідки ракетного удару, начальник Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович зауважив, що росіяни, імовірно, застосували Х-59.

Х-59 – це керована ракета класу «повітря-поверхня» середнього радіусу дії, призначена для знищення об’єктів, захищених зенітними ракетними комплексами. Розроблено її в СРСР у 1970-х роках. З початку теперішньої війни українська ППО збила близько десятка Х-59, запущених з винищувачів Су-35 і Су-27.