Біг на місці

09:51
647
views

До лікаря прийшов кульгавий чоловік:

– Лікарю, я отримав травму під час марафону.

– Як це трапилося?

– Відлежав ногу, поки дивився марафон по телевізору.

 Усі марафони, навіть найдовші, мають властивість закінчуватися. Якщо ж його довжину не обумовлено, то це і не марафон зовсім, а біг по колу або ще гірше – на місці. Це повною мірою стосується й українського єдиного телемарафону (ЄТМ).

 Впевнений, у березні 22-го року єдиний телемарафон був необхідний. Мільйони розгублених українців (серед них чимало журналістів) потребували єдиної інформації. Панічних чуток і фейків було стільки, що в  людей просто зривало дах. Об’єднання провідних телеканалів у пул новин було гарною, правильною й необхідною ідеєю.

Недоліки єдиного телемарафону виявилися практично одразу, полягали вони насамперед у відсутності в редакцій подібного досвіду роботи та в різному рівні журналістів і ведучих із різних команд. Скажімо, коли в ефірі працювала «Рада», телевізор доводилося вимикати. Але тоді це були дрібниці, на які можна закрити очі: люди жадали щогодинних новин і отримували їх. Плюс щоденне спілкування з президентом та «терапія» від Арестовича.

Після першого року великої війни аудиторія глядачів ЄТМ почала різко скорочуватися. Якщо спочатку його дивилася половина українських телеглядачів, то зараз, за оцінкою медіа-експертів, лише 10%. І це закономірно – українці втомились не лише від війни, а й від телемарафону.

 Отже, що не так з ЄТМ? Як завжди, є об’єктивні та суб’єктивні фактори. Сьогодні новини телемарафону помітно відстають за швидкістю від повідомлень Telegram-каналів. І це природний процес: нині усі першоджерела – в Telegram, до того ж Telegram-канали не мають мороки з перевіркою достовірності інформації та редакційної цензури. Ще одна велика проблема – низький рівень репортерської роботи. Якщо спочатку «в окопах» та «на прильотах» працювали найкращі, то нині – молоденькі дівчатка й хлопчики зі стандартними фразами та подачами. Буквально днями – репортаж із Києва: «Ось переді мною вщент розбитий під’їзд, але над ним уже майорить наш прапор».

 Заради об’єктивності скажу, що сірий фон ЄТМ ненадовго змінюється, коли в ефірі працюють такі профі, як Вадим Карп’як і Марічка Падалко. Але різке падіння інтересу глядачів дає єдиному телемарафону однозначну оцінку – потрібні великі зміни.

 Однією з фішок ЄТМ були й залишаються «президентські хвилинки». Так, президент каже важливі речі. Так, Володимир Зеленський – блискучий актор. Але зробити понад шістсот (!!!) відео – важка праця з неминучими втратами й повторами. «Президентські хвилинки», за рідкісними винятками, перетворилися на звичайну зобов’язалівку для головного актора єдиного телемарафону і його глядачів.

Про ще одну претензію до ЄТМ зауважила навіть The New York Times, не кажучи вже про своїх. «Те, що колись вважалося найважливішим інструментом збереження єдності країн, тепер все частіше висміюється як не більше ніж рупор уряду», – пише американська газета. І далі: «Глядачі скаржаться, що телебачення малює надто райдужну картину війни, приховуючи тривожні події на лінії фронту й затримку допомоги Україні з боку Заходу, що зрештою не дозволяє підготувати громадян до тривалої війни». NYT пише «уряд», але українці розуміють, що йдеться про Офіс президента. І якщо топ-менеджери телекомпаній вже задумалися над зміною форматів мовлення, то ОП, схоже, все влаштовує. Цитую «розмовляючу голову» ОП Михайла Подоляка: «Я поки що не бачу підстав, щоб ми мали завершувати марафон».

І трохи про контент. Не вважаю, що новорічні програми «Вечірнього кварталу» та «Дизель шоу» заслуговують на ту бурю, яка піднялася в соціальних мережах та ЗМІ. Але не тому, що їхній гумор кращий, ніж про нього пишуть блогери та глядачі. Воно просто того не варте! Ну не можна будувати більшу частину номерів на людях, які бухають на сцені. Або на «сіськадовську». Єдиний новий тренд у цих «лідерів українського гумору» – «запікані» матюки з вуст актрис. Це реально просто «тупняк», петросянщина. Несмак, але не «зрада»! Як сказав класик: «Запах чим хороший – не хочеш, щоб тхнуло, відійди». Просто переключи телевізор і не витрачай свої нерви і час. Втім, це стосується всього єдиного телемарафону.

Previous article№1 (1570)
Next articleІмовірно, то була Х-59
Народився у Гайвороні, більшу частину життя прожив у Кіровограді. Починав інженером, закінчувати, мабуть, буду журналістом. Люблю людей, котів та книги. Ненавиджу підлість та ксенофобію.
SHARE