Вода в бутлях: в чому різниця між джерельною, мінеральною і очищеною водою?

09:21
254
views

Здавалось би, що може бути легше, ніж замовити бутильовану воду до офісу чи для домашнього використання? Проте, щоб отримати максимальну користь від споживання, необхідно враховувати різницю між природною мінеральною, джерельною, очищеною, штучно мінералізованою водою тощо. Саме від складу та способів обробки води залежать її смакові характеристики та корисні властивості.

Джерельна вода

Це вода підземна, призначена для споживання людиною у природному стані, що розливається у споживчу тару біля джерела.

Мінеральна вода

Безпечна для здоров’я людини вода, що надходить (видобувається) з підземного водоносного горизонту (родовища) на поверхню за допомогою одного або більше природних джерел або свердловин, якій властива мікробіота, захищена від зовнішнього забруднення та не піддавалася знищенню, зміні та впливу. Вода природна мінеральна характеризується певним та стабільним мікробіологічним і фізико-хімічним складом та віднесена до категорії «вода природна мінеральна» відповідно до вимог законодавства.

Відповідно ДСТУ 878-93 “Води мінеральні фасовані” розрізняють 2 основні види такої води — столову, лікувально-столову. Існує ще лікувальна мінеральна вода. Лікувально-столова вода має більш високу концентрацію мінералів — може мати до 15 грамів на літр.

Очищена питна вода

Зазвичай воду даного типу отримують за допомогою багаторівневої фільтрації водопровідної води або води з природних джерел. Для очищення можуть використовуватись різні технології: зворотній осмос, фільтрація на вугільних фільтрах, знезараження ультрафіолетом, тощо.

В очищеній питній воді всі шкідливі домішки видаляються під час фільтрації. Також можуть бути частково чи майже повністю видалені наявні мінеральні речовини. Все залежить від застосованих технологій очищення води. Така вода підходить для пиття, приготування їжі та напоїв. Якщо її смак здається вам дещо «порожнім», можете обрати очищену воду, яка додатково пройшла процес штучної мінералізації.

Таким чином, обираючи воду, варто визначитися із власними потребами та пріоритетами. Наприклад, для збагачення організму мінеральними речовинами чудово підходить мінералка, а для приготування деяких страв, які потребують нейтрального смаку води, краще використовувати очищену питну воду. Отже, важливо також звертати увагу на якість і джерело води, де б вона не використовувалась.