«Ми в першу чергу думаємо про те, щоб область нормально працювала»

13:36
1830
views

У політиці ніхто довго не плаче від поразок, і робота над наступними виборами починається в день підведення підсумків волевиявлення, яке щойно відбулось. Ми в «УЦ» вирішили, що саме час розпочати новий проєкт, у рамках якого поспілкуватися з лідерами обласних партійних структур, які готуються взяти участь у місцевих виборах на Кіровоградщині.

Нагадаю, вони пройдуть за новими правилами й частково з новими гравцями – представниками ОТГ. Вже одне це заслуговує великої спільної розмови лідерів різних парт­організацій і потенційних самовисуванців про стан і плани їхніх структур, про проблеми нового законодавства та відносини з Зе-владою.

Першим до розмови ми запросили заступника голови обласної організації партії «Європейська Солідарність», заступника голови Кіровоградської облради Юрія Гугленка.

– Юрію Олександровичу, як зараз працює обласна організація партії «Європейська Солідарність», чи збереглася її структура після президентських та парламентських виборів?

– Партія «Європейська Солідарність» є одним із найбільших політичних осередків Кіровоградської області. Ми маємо 25 місцевих організацій і 69 первинних осередків. Кількість членів партії на сьогоднішній день – біля тисячі осіб. Цими днями центральним апаратом партії проводиться опитування тих прихильників, які були залучені під час проведення парламентської та президентської кампаній. Задаються прості питання: підтримуєте – не підтримуєте, якщо підтримуєте – чи бажаєте вступити до лав партії. Завдяки цій роботі з вересня до нашої обласної організації було залучено більше 200 нових членів партії.

Збереглася не тільки структура, збереглася ідеологія партії. На відміну від сьогоднішнього керівництва держави, нам не все одно, яким шляхом піде у майбутнє Україна, не все одно, яким чином буде намагатися закінчити війну.

Нагадаю, бо вже дехто забув: наша партія народилася під час Революції Гідності. Для нас надзвичайно важливі європейскі цінності. Наш вектор розвитку – європейский вибір. Наша партія допомогла українцям вільно рухатися в Європу з вітчизняним паспортом і молитися в українській церкві. Нарешті, саме наша партія зробила все, щоб українська армія змогла гідно захищати свою державу

– Чи багато людей «перефарбувались» і вибули з її лав після того, як «ЄС» перестала бути президентською партією?

– Якщо говорити про тих людей, які працювали в партії, які були обрані до тих чи інших рад, то масового відтоку людей не було. Ну, мабуть, яскравим прикладом може слугувати хіба що народний депутат, обраний у місті Кропивницькому, який був головою міської організації, а зараз ми бачимо, від якої політичної сили він став народним депутатом. Це яскравий приклад. Можливо, є ще якісь менш яскраві приклади, але вони поодинокі.

– Чи збереглося представництво «Європейської Солідарності» в місцевих радах різних рівнів?

– Думаю, треба почати з того, що міський голова Кропивницького Андрій Павлович Райкович обирався від політичної партії «Європейська Солідарність», не будучи членом партії. Треба говорити про те, що збереглася фракція в міській раді, в обласній раді 14 депутатів – від «Європейської Солідарності». Маємо ще двох голів районних рад у місті Кропивницькому, які є членами партії, – Фросіняк и Кришко. Загалом 147 депутатів рад різного рівня є членами партії або обиралися від «Європейської Солідарності».

Починаючи з 16-го року, коли в області розпочався процес децентралізації, відбувалися вибори до об’єднаних територіальних громад. «Європейська Солідарність» брала участь у всіх виборах, причому дуже активно, за результатами голоси, як правило, розподілялись між «Європейською Солідарністю» та «Батьківщиною» за кількістю мандатів. Якщо бути точним, то до об’єднаних територіальних громад обрано 87 депутатів, і в тому числі три голови ОТГ, які висувалися безпосередньо від «Європейської Солідарності».

– Давайте прояснимо, як складаються відносини в обласної організації «ЄС» з новою владою, тобто керівництвом обласної держадміністрації? Яку позицію зайняла по відношенню до неї «Європейська Солідарність»? Як в цілому ви відноситесь до «херсонського десанту» в обласну владу?

– Сказати, що на місцевому рівні – так, як і в Верховній Раді, де фракція «Європейської Солідарності» до влади в глибокій опозиції, це, мабуть, буде неправильно. У першу чергу це пов’язано з тим, що в нас стоять менш політичні та більш прагматичні завдання. Ми в першу чергу думаємо про те, щоб область нормально працювала, щоб усі отримували заробітну плату, щоб надходили податки. Найбільш яскравий приклад – це прийняття обласною радою бюджету на 2020 рік. Коли ми з колегами обговорювали, чи потрібно його підтримувати, чи ні (до речі, він вносився вже новим головою обласної державної адміністрації), то всі сходились на тому, що його потрібно було підтримувати. Це рамковий документ, за який потрібно було проголосувати. Зараз, коли в березні відбудеться наступна сесія, вже будуть вноситись відповідні зміни до цього бюджету, прийматися рішення, які більше стосуються господарської діяльності області. І ми вже будемо більш прискіпливо дивитися, більш детально вивчати, і, мабуть, буде, знову ж таки, неправильно уходити в глибоку опозицію. Треба буде більше спілкуватися, більше підказувати, знаходитись у, скажімо так, конструктивній опозиції, точніше – у конструктивній позиції.

Стосовно голови й тих людей, які прийшли з ним, акцентувати на тому, що вони не з нашої області, – це погано. Якщо вони будуть працювати на благо Кіровоградщини, перейматися нею, то ми готові їм допомагати, співпрацювати. Ми в першу чергу ставимо перед собою завдання, щоб область нормально жила, працювала й розвивалась. Якщо в цих людей така ж сама мета, тоді ми разом з ними, бо наші завдання співпадають. Якщо вони будуть говорити про те, що хочуть розібратись, ми будемо їм підказувати. Якщо ж у них інші завдання, якщо вони будуть приймати якісь неправильні рішення, то ми в межах своїх повноважень будемо впливати на те, щоб помилки були виправленими.

– Яка ваша думка стосовно нових призначень в райадміністрації?

– Вважаю, що останні роки кожна нова влада стикається з проблемою кадрового голоду. Я підтримую думку, викладену у ваших публікаціях, про те, що після зміни центральної влади в країні влада на місцях має орієнтуватися на професіоналів. Вважаю, що більшість хлопців і дівчат, які працювали в попередній команді, – класні професіонали, й вони доказали це своєю роботою. Але були й такі, які не справлялися і були звільнені. Ну, наприклад, голова Вільшанської районної держадміністрації. Зараз він працює в новій команді та знову призначений головою РДА, але вже в іншому районі…

На жаль, зараз у голови людей активно вкладається думка, що всі, хто працює на державній службі, – корупціонери, бандити, які нічим більше не займаються, тільки сидять, наче комарі, на тілі держави та п’ють із неї кров. Я розумію, що це не так, що таким чином винищується інститут державної служби. Через скорочення, реорганізації, оптимізації й таке інше нівелюється важливість посади державного службовця. Багато людей, які десятки років віддали державній службі, які не мають відношення до фінансових зловживань, зараз під ширмою великої реформи державної служби постраждають нізащо.

А стосовно правильних чи неправильних рішень про призначення голів райдержадміністрацій, то час покаже. Можливо, вони дійсно проявлять себе як фахові реформатори й таке інше. Але ж повторюся: для того, щоб система працювала, з нею не потрібно боротися, нею потрібно займатися.

– Останнє питання. Які найперші задачі прийдеться вирішувати обласній організації та іншим осередкам «Європейської Солідарності»?

– По-перше, починаючи з головного офісу, ми робимо так звану роботу над помилками, тобто ми зараз проводимо аналіз, хто з нами залишиться, ми працюємо над залученням нових членів партії. Ну і, звісно, 2020-й – це рік екзамену для місцевого самоврядування. Ми готуємося до місцевих виборів, будемо брати участь у виборах до всіх ланок місцевого самоврядування, починаючи від обласної ради й закінчуючи виборами в найменших селах. Протягом березня-травня в нас відбудуться праймеріз майбутніх кандидатів, і, відповідно, за літні місяці сформується команда людей, які будуть йти на вибори.

Ситуація в країні може розвиватися по-різному, тому, відповідно, будемо й реагувати на те, що буде відбуватися як в області, так і в країні. «Європейська Солідарність» займає активну позицію в громадянському суспільстві, і ми готові миттєво реагувати на ті зміни, які, на наш погляд, будуть не зовсім прийнятними та вдалими.

Фото Григорія Зуба, CBN.