Поетичне середохрестя, або Творчі добровеличківці в Кропивницькому

12:12
2211
views

На цю зустріч, ініційовану жителькою Піщаного Броду Добровеличківського району Наталією Бідненко, кропивничани чекали з початку року, проте лютневі завірюхи кілька разів перешкоджали запланованому. В яскравий травневий день 16 травня 2018 року теж була заметіль – пелюсткова, тож уже нічого не завадило добровеличківцям завітати до Кропивницького, до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського, де у відділі краєзнавства зібралися члени літературних об’єднань «Степ» і «Парус», місцева творча спільнота. Нагода зустрічі дійсно була вагомою: вихід у світ поетичного альманаху «Добровеличківщина: антологія лірики».
Відкрив захід житель Піщаного Броду Валентин Осетров, у своїх віршах він славить свою батьківщину, рідне село. На схилі літ пан Валентин зізнався, що протягом життя був у багатьох краях, проте серцем завжди линув до рідної хати, гордо звучала його поезія «Я живу у селі». Пронизливим болем тема вимирання села звучала в поезії Людмили Юферової. Та все ж в селах Добровеличкіщини є молодь, яка навчається і працює, одружується і народжує дітей. І цьому підтвердженням стали поетичні виступи молодих освітянок – Елли Дядечко, Світлани Дмитрієвої, Тетяни Єрмоленко і наймолодшої, поки що студентки Руслани Липкан. Мотивом поезій молодих стало непереборне бажання «день прийдешній у мирі стрічати».
Запам’яталися присутнім виступи Наталії Коцюк (Природної), Олени Приподобної, Катерини Кравченко про красу степового краю, про малу батьківщину і рідний батьківський поріг. Викликали захоплення поезії двох талановитих сестер – Олени і Тетяни Денисовець – мрійливі та ніжно-жіночні.
Гумористичні мініатюри Івана Мар’янова здійняли хвилю овацій, його жартівливі бувальщини, втілені у віршах, – і про жінок, і про чоловіків, – нікого не залишили байдужими.
Окрасою зустрічі став виступ самодіяльного фольклорного гурту під керівництвом Валентини Кондратенко-Процун. Музичні виступи перемежалися поетичним одкровенням пані Валентини.
Насамкінець заходу гості подарували до відділу краєзнавства поетичний альманах «Добровеличківщина: антологія лірики», тож користувачі обласної бібліотеки тепер можуть детальніше познайомитися з творчістю талановитих земляків, які живуть у самому серці нашої країни.


Previous articleВкус детства
Next article№21 (1275)
Завідуюча відділом соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Д. І. Чижевського. Коло інтересів: краєзнавство, література, громадська діяльність у галузі культури.
SHARE