Олександрія на порозі зими

12:52
757
views

За результатами аудиту й ревізії бюджету Олександрії за період з 1 січня 2017-го по 30.06.2021 року, проведеної фахівцями Держаудитслужби на замовлення чинної міської влади, з’явилося, так би мовити, матеріальне свідчення ефективності дій попередньої влади. Так, «сума упущених вигод, недоотриманих доходів і непродуктивних витрат бюджету міста складає 2,2 мільярда гривень». Причина – прийняття неефективних управлінських рішень. Найбільше запитань виникло в сфері земельних ресурсів та оренди нерухомого майна, є «косяки» в освіті, медицині, виготовленні проєктно-кошторисної документації. Очевидно, про кримінальну відповідальність за ефективність дій не йдеться, але такий аудит – хороша порівняльна й мотиваційна платформа для чиновників і депутатського корпусу.

Мільйонами гривень оперують і окружні прокурори, які скерували до суду обвинувальний акт за фактом забруднення довкілля. Справа стосується підприємства, яке зобов’язалося надавати якісні послуги з утримання та захоронення побутових відходів на міському сміттєзвалищі, але з якістю не склалося, і довкіллю було завдано шкоди на 2,2 мільйона гривень.

Рішенням виконкому міській та районній лікарням передано додатково 13 кисневих концентраторів з Центру первинної МСД міста. Єдиним засобом уникнути важких наслідків залишається вакцинація, до якої вкотре закликав Сергій Кузьменко: «Ми ще не говоримо про пік захворюваності, але лікарям з кожним днем працювати все важче. В інших містах вже розгортають додаткові можливості для прийому хворих».

Ефективним, хоча й вимушеним заходом боротьби проти ковіду є дистанційна форма навчання, якість якого залежить від технічного забезпечення школярів та навчальних закладів. Днями в місто надійшло 240 ноутбуків для організації навчального процесу під час пандемії, придбаних для шкільних вчителів за рахунок державної субвенції та співфінансування з міського бюджету на суму 1,5 млн грн.

Інша гаряча в прямому розумінні тема – опалювальний сезон, який, попри відомі труднощі, проходить у плановому режимі, але в умовах енергетичної кризи на перший план виходять енергозберігаючі технології. Місто спрямує 175 тисяч гривень на часткове відшкодування кредитів для 4-х ОСББ, які провели теплову модернізацію будинків. Під час засідання виконавчого комітету мер зазначив, що таким чином розпочалася реалізація міської Програми спільного фінансування та підтримки ОСББ, розробленої до 2025 року, а тому – долучайтесь, місто підтримає.

Міські комунальники продемонстрували готовність служб до роботи в осінньо-зимовий період. Як казали колись, на «лінійку готовності», тобто на презентаційний огляд, було виставлено 10 одиниць спеціальної техніки, у достатній кількості заготовлено посипковий матеріал.

Підходить до зимової перерви й чемпіонат України по футболу в Прем’єр-лізі. «Олександрія» і на своєму полі довела перевагу над харківським «Металістом-1925» з рахунком 2:0 і закріпилася на 6 місці турнірної таблиці. Попереду ще дві гри, причому з прямими конкурентами в боротьбі за право грати в європейському турнірі – «Дніпром-1» та «Зорею».