Фото зі старого альбому

11:10
671
views

Галерея «Єлисаветград» поповнилася черговими унікальними експонатами. Цього разу – близько 200 фото періоду окупації Кіровограда. Це не оригінальні фотокарточки, а відскановані знімки з альбому, яким володіє доктор технічних наук Отто Гібер (Кельн, Німеччина).

Власник галереї Микола Цуканов написав про це у Фейсбук: «Ця знахідка не лише збагачує колекцію музею, а й привносить новий сплеск інтересу до історії рідного міста. Вона стає своєрідним мостом між минулим та сьогоденням, нагадуючи нам про важливість збереження та вивчення спадщини предків для розуміння та формування майбутнього».

Детально про придбання «УЦ» розповів співробітник галереї Сергій Каракулін. Як виявилося, наш земляк Ігор Шаров особисто знайомий з Отто Гібером. Той обмовився, що має фотоальбом, пов’язаний з історією Кіровоградщини періоду окупації. На прохання поділитися зображеннями погодився. Чи має доктор технічних наук якийсь стосунок до першого власника альбому, не відомо.

– Треба розуміти, що ці дві сотні фотознімків не передають все те, що на теренах Кіровоградщини робили окупанти, – пояснює пан Сергій. – Фото специфічні, певної тематики, адже їх робила людина, яка очолювала службу при міністерстві сільського господарства Німеччини тих часів. Ми сподівалися, що на світлинах буде зображено місто, що ми зможемо щось нове взнати про той період. Але, повторюся, знімки специфічні, я б сказав – галузеві.

Так, кілька знімків подій, що відбувалися в місті, є. Наприклад, змагання з кінного спорту. Зображений іподром, і є підпис: «Кіровоград». Залишається вірити.

Всі фото підписані автором знімків. Є особисті: «моя машина», «мій письмовий стіл» і таке інше. Є фото на фоні пасажу. Здається, це наш пасаж. Є фото, де люди (в основному жінки) будують злітну полосу. Переважна більшість фотографій –з районів області. Серед підписів: Олександрівка, Компаніївка, Сабліно, Мар’янівка, Шаровка, Рівне, Большовик, Лелеківка, Роздолля, Сагайдак та інші.

На одному з фото зображений шляхопровід і підписано «Кірово». Розпізнати, де саме зроблено знімок, важко. Гуси, коні, корови, свині, вівці, а також сад – все це є на знімках. Зафіксовано, як машину тягнули з багнюки, як виробляють томатне пюре. Вирізняється серед інших знімок поїзда, який зійшов з рейок. Підписано «Саботаж». Датовані фото 41-44 роками. Є знімки, зроблені взимку. На деяких зустріч якогось важного німецького чину, який приїздив на окуповану Кіровоградщину.

– Так, на всіх фото зображене мирне життя, – говорить Сергій Каракулін. – Ми вважаємо, що альбом – своєрідний фотозвіт про роботу, яку був поставлений виконувати представник німецького аграрного міністерства. Про важке життя земляків, які перебували в окупації, можна лише здогадуватися. Наприклад, на фото з дитячого садка зображені діти, які явно не їли нормально. А дівчата, які танцюють в національних костюмах перед фашистами, могли це робити під дулами автоматів. Автоматників, звичайно, фотокамера не зафіксувала.

З фото зрозуміло, що їхній автор літав до Миколаєва та Дрогобича. Близько десяти фото Дрогобича є. Хто там був, можливо, впізнає види міста. В кінці альбому написано, що окупант на початку 44-го року переїхав до Львова.

Всі фото розміром з кишеньковий календар, тому збільшити їх можна лише в обмеженій можливості. Тим не менше галерея планує влаштувати виставку. Врахуйте: виставка фотографій не періоду окупації, а одного альбому. Це, як ви розумієте, різні речі.