І міна на тортику…

14:20
1059
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ» / фото Игоря Демчука, «УЦ»

Прогнози щодо можливих ускладнень навколо проведення 10-ї сесії Кіровоградської обласної ради 8 скликання, призначеної на 22 лютого, матеріалізувались ще на засіданні президії, яке довго тривало напередодні. На ньому три фракції – «Європейська солідарність», «Батьківщина» і «За майбутнє» не побачили доцільності проводити засідання «для галочки».

Залишалася надія на те, що ніч внесе свої корективи, у сенсі, лідери фракцій і керівництво ради домовляться, але дива не сталося – як не тягнув час апарат ради з останнім дзвінком, навіть коли в залу зайшов голова обласної ради Сергій Шульга, більшість депутатів так і не з’явилися. У кулуарах можна було дізнатися, що основне протиріччя виникло з приводу змін до бюджету, подання яких ніби затримала обласна державна адміністрація, тому це питання не встигли розглянути в комісіях у регламентовані 10 днів до початку засідання. Як правило, зміни до бюджету області на поточний рік приймаються в лютому, оскільки стають відомими розміри минулорічних залишків і субвенцій з держбюджету, тобто,навіть рахуючи з початку року, часу було більше ніж достатньо.

У цих умовах дивною видалась позиція голови ради, який наполіг на проведенні сесії без урахування думки голів фракцій, адже насправді дійсно актуальних відповідей на останні виклики в порядку денному не було. Можливо, справа не лише в бюджеті, а й у неврахованих депутатських програмах, а можливо, починається велика політика й цим демаршем відсутні фракції оголосили заявку на створення нової конфігурації більшості? До того ж, постало питання про кількість заступників голови ради, яких більше, ніж передбачено законом. Ну й, безсумнівно, це сигнал для голови обласної державної адміністрації, яку різні політичні сили починають по черзі схиляти до лояльності.

Отже, розклади в обласній раді змінилися, і відсутність більшості свідчить про серйозні протиріччя, втім, відкрито про них не говорять. Лідер «радикалів» і заступник голови ради Дмитро Лінько розповів, що відсутні депутати вважають непотрібним збиратися так часто, адже остання сесія була на минулому тижні, коли в позачерговому режимі депутати голосували за виділення коштів на тероборону. Ще один заступник голови ради, Юрій Семенюк від «Пропозиції» (фракція теж відсутня), коментувати ситуацію відмовився, а голова ради Сергій Шульга в своєму виступі сказав, що депутати мають забезпечувати безперебійну діяльність законодавчого органу. Але, оскільки кворуму так і не було, він вирішив надати слово активістам та начальнику ГУ НП в Кіровоградській області Роману Козьякову, який доповів, що поліція перейшла в надзвичайний режим несення служби й ситуацію контролює. Тим часом за столом президії з’явилася й голова обласної державної адміністрації Марія Чорна, яка не змогла приховати хвилювання, коли зверталася до «великого кіровоградського народу».

фото Ігоря Демчука, «УЦ» / фото Игоря Демчука, «УЦ»

На цьому сесія фактично й закінчилася, бо о 10 годині 17 хвилин Сергій Шульга оголосив інформацію про замінування приміщення, тому коментар лідера «ЄС» Сергія Коваленка ми отримали телефоном: «Ми вважаємо, що в цих умовах проводити засідання без змін до бюджету недоцільно, бо це 322 мільйони гривень, які потрібні на заробітні плати, харчування в госпіталі, енергоносії. Зараз депутати зібралися в приміщенні обласної ради й пропонують призначити розгляд порядку денного, з бюджетним разом, на 1 березня».