Звернення міського голови Кропивницького Андрія Райковича

11:48
959
views

Шановні кропивничани!

Інформую вас про життя нашого міста в умовах надзвичайної ситуації через коронавірус. Реальність не проста, але кожна служба контролює відповідну ділянку роботи. Головне зараз – допомогти лікувальним закладам, які знаходяться на передній лінії боротьби з пандемією.

Ми перенаправили майже 17 млн грн коштів міського бюджету на виплату заробітної плати та необхідних доплат медикам, які працюють безпосередньо з COVID-19, а також на придбання засобів проти коронавірусу. Зрозуміло, що в захисних засобах є потреба, тому ми вдячні меценатам, волонтерам, небайдужим людям, які допомагають медичним працівникам.

Як би не було складно, ми не зупиняємо ключових соціальних програм підтримки населення, координуємо зусилля стосовно підготовки до ремонту стратегічних комунальних об’єктів, зокрема системи теплопостачання. Тому я прошу вас, по можливості, не накопичувати великих боргів за комунальні послуги. Кожна заплачена вами за ЖКГ гривня для міста вкрай важлива.

Повертаюсь до ситуації з COVID-19. Кількість інфікованих зростає, збільшується й кількість протестованих. На жаль, є перші летальні випадки.

А оскільки фахівці МОЗу прогнозують пікові позначки COVID’у на наступні тижні, я ще і ще раз прошу кожного із вас дослухатись до вимоги жорстко виконувати всі правила карантину. Найкраще ваше рішення – бути вдома! Ви маєте знати, що значно жорсткішими стали правила перевезень у громадському транспорті. Тільки з перепустками, тільки з посвідченнями з місця роботи, що належить до критичної інфраструктури.

Знову зауважую: медикам – зелене світло!

До речі, я дав завдання управлінню охорони здоров’я оперативно визначити додаткову потребу в захисних костюмах та дезінфікуючих засобах не лише для базової лікарні, а й для всіх закладів охорони здоров’я міста, зокрема для сімейних лікарів.

Сьогодні вранці я розпорядився управлінню торгівлі оперативно провести чергову перевірку всіх ринків міста щодо жорсткого виконання умов карантину. Результати ранкового рейду свідчать, що є порушення, особливо на Центральному ринку.

Отже, звертаюсь до власників ринків, до підприємців, які орендують ринкові площі: весь товар має бути захищеним спеціальною плівкою. Торговельні приміщення, ряди повинні щодня дезінфікувати по кілька разів. Ви зобов’язані забезпечити соціальну дистанцію між покупцями. Зокрема, в торговельних приміщеннях не менше 20 квадратних метрів на одну людину.

Продавці мають бути в масках і рукавичках. Жодного покупця без маски не обслуговувати. Товари м’ясо-молочної групи повинні перевірятися ветеринарними лікарями. Без лабораторної довідки реалізація такої продукції забороняється. Про стихійну торгівлю – забудьте! Саме там віруси бушують найбільше.

Знову нагадую про заборону спалювання трави на присадибних ділянках. На злісних порушників чекає суттєвий штраф. Маємо прикрий випадок загорання на сміттєвому полігоні на Завадівці. Туди одразу викликали рятувальні підрозділи. Якщо встановлять умисний підпал, я не заздрю тим, хто це зробив!

Хочу повідомити, що базою для обсервації громадян, які прибули з-за кордону, визначено готель «Турист». Зараз там в окремих номерах ізольовано 2 особи. Міська влада провела підготовчу роботу в цьому закладі, готелю передано всі необхідні захисні засоби, комунальний інвентар та засоби дезінфекції номерів.

Дорогі містяни!

Знову й знову прошу з розумінням поставитись до наших прохань зустріти Великдень вдома. Я звернувся з листом до керівників усіх релігійних організацій, пасторів і звертаюсь до вас, дорогі мої земляки! Для всіх, хто щиро вірить, для кого це справді молитва серця й душі. Зустріньте це велике свято у колі рідних і близьких вам людей. Будьте вдома, і Господь збереже вас.

Закликаю всіх вас не забувати про наших славних воїнів, які в такі тривожні часи на бойових блок-постах, у фронтових окопах змушені не лише давати відсіч ворожим снарядам, а й вберегтися від вірусної зарази.

Запевняю громаду міста, всіх вас, дорогі земляки, що міська рада щоденно, системно працює, аби якомога краще організувати всі ланки життєдіяльності міста в умовах надзвичайної ситуації.

З такою бідою наше покоління зіштовхнулось вперше, тому досвіду, гіркого досвіду, набуваємо, як кажуть, на марші. Але я вірю в кожного із вас, у вашу свідомість, холодний розум і бажання бути живими й здоровими.

Зробимо разом все можливе, щоб пандемія відступила. І будьте здорові!