Важливе й надважливе

12:17
873
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ» / фото Игоря Демчука, «УЦ»

Питання порядку денного другого засідання 9-ї сесії міської ради Кропивницького, яке в зв’язку з вибухом побутового газу на вулиці Попова було перенесено на 4 лютого, можна поділити на важливі й… надважливі. Тим не менше, депутати не відмовили собі в задоволенні влаштувати навколо деяких пунктів політичний брейн-ринг.

На початку засідання міський голова коротко поінформував присутніх про стан справ навколо надзвичайної ситуації на Попова, у зв’язку з якою місто відвідав заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко. Андрій Райкович відзначив необхідність прийняття оперативних рішень для фінансування аварійно-відновлювальних робіт на пошкодженому будинку, що й було зроблено в ході сесії. Кошти потрібні для ЖЕО №4 як на обстеження та ремонт, так і на розробку проєктно-кошторисної документації для відновлювальних робіт, а скільки «потягнуть» самі роботи, поки сказати важко. Насторожують обережні формулювання Кирила Тимошенка про готовність допомогти з держбюджету, але лише у випадку дефіциту коштів у місцевому бюджеті. Дефіцит є вже зараз, тому задля виділення 2,5 мільйонів гривень для постраждалого будинку довелося скорочувати інші видатки.

На цьому фоні якби не дуже першочерговими виглядали запити представників ОПЗЖ щодо ремонту тротуарів, згаданих у грудні минулого року в матеріалі «України-Центр» та продовження зведення парканів навколо навчальних закладів, оскільки робота була зупинена на невизначений термін через вплив епідемії коронавірусу на міський бюджет. Втім, міський голова зауважив, що аварійні ділянки доріг і тротуарів, особливо в районі навчальних закладів, таки потребують негайного ремонту: «Ми не маємо права тримати дороги в аварійному стані, але, на жаль, зробити всі дороги й тротуари за один рік неможливо». Питання можна буде прискорити в ході проведення днів депутатів, які мають відбуватися за потребою, але не рідше разу в квартал – це зміни до перспективного плану роботи міської ради.

До речі, зміни до регламенту міської ради передбачають ознайомлення депутатів з документами та проєктами рішень як в електронному, так і в паперовому вигляді, що в саркастичній манері розкритикував депутат Корнюша, який запідозрив «електронку» у посяганні на депутатські права й свободи. Він процитував положення законодавства, які гарантують депутату отримання паперових копій коли та скільки він захоче. З цього приводу згадалася ситуація, коли представники фракції «Трудова Україна» буквально блокували роботу апарату ради вимаганням неймовірної кількості копій документів і при їх відсутності зривали сесійні засідання.

Тепер прогрес дозволяє уникнути паперового диктату, але ні, комусь конче потрібно мати матеріальну копію діяльності на благо народу, до речі, минулого року в міській раді було використано 110 тисяч (!) аркушів формату А-4. Очевидно, тому зміни до регламенту й були підтримані. Цікаво, що Райкович з гумором зреагував на якби ущипливу репліку щодо нерозуміння різниці між Гегелем і Гоголем: «І Ахметова з Ахматовою».

З дуже важливого – депутати задовольнили бажання жіночої чи прогресивної частини депутатського корпусу вживати в документах ради фемінітиви, тобто позначати належність учасниць процесу до жіночого роду шляхом додавання закінчення до назв посади, наприклад депутат-ка, керівни-ця і так далі. Цікаво, що буде, якщо колись скажуть, що таке виокремлення дискримінує жінок?

З не менш важливого: депутати дозволили КП «Теплоенергетик» працювати з «Нафтогазом» по програмі реструктуризації боргів за спожитий газ, яких нам нарахували більше півмільярда гривень. На цьому тлі майже дрібницею виглядають програми пільгового харчування в навчальних закладах міста до кінця навчального року, а також зміни до програми «Безпечне місто», простіше кажучи, допомога силовикам у придбанні транспорту, оргтехніки та чогось іще. А ось таку важливу справу, як підключення до єдиної системи спостереження трьох відеокамер на селищі Новому, не можуть вирішити рік.

Справжнім святом політичного діалогу стало прийняття тексту звернення депутатів Кропивницької міської ради до президента Україні, ВРУ та РНБО з пропозицією внести зміни до бюджету для отримання можливості виконати закон про організацію територіальної оборони. Ціна питання – 300 мільйонів гривень уже в першому кварталі. Звичайно, авторам можна було обійтися без згадування імені колишнього президента й критики діючого уряду, на що вказували однопартійці нинішнього гаранта, відмовляючись голосувати, але документ отримав підтримку більшості, не в останню чергу завдяки поправці лідера фракції ОПЗЖ Олександра Корнюші про обов’язок держави фінансувати видатки на організацію спротиву агресору – консолідація відбулася там, звідки не чекали.

Після обідньої перерви депутати приступили до розгляду земельних питань…