Поправка на «Омікрон»

13:03
950
views

Війна війною, а коронавірус – за розкладом.

Хто першим сказав про коронавірусну інфекцію «Перехворіють усі!», зараз з’ясувати практично неможливо. Такі припущення з’явилися ще навесні 20-го. Тепер, два роки потому, з появою штаму «Омікрон», реальність цього прогнозу стає очевидною.

Хворіють усі – щеплені та нещеплені, вакциновані однією дозою, двома та трьома, щеплені будь-якими вакцинами та їх комбінаціями, малі та старі, здорові та хроніки. Хворіють легко, середньо та важко. По першому, по другому та навіть третьому разу. З високими титрами антитіл та з низькими.

Хворіють люди, що живуть і працюють у натовпі, і ті, хто постійно перебуває в «бульбашці безпеки». Принц Чарльз, Реджеп Ердоган, Ілон Маск, Ларрі Кінг – кінця цього списку немає.

Коронавірус діє проти будь-якої логіки, яку намагаються вибудувати вчені. Чим пояснити, що людина 60+ із повним букетом хронічних захворювань переносить «корону» лише прочхавшись, а молодий тренований атлет лежить під киснем два тижні? Чому так відбувається, однозначної відповіді вчені не мають. Є лише версії.

Можливо, найстійкіші з нас мають унікальні особливості імунної системи. А може, перенесені раніше хвороби чи щеплення дали позитивний у цьому випадку ефект.

Іноді здається, що різні штами «корони» атакують не тільки нас, але й один одного. А як ще пояснити, що «Омікрон» майже витіснив надважку «Дельту»? Це лише один доказ того, що ми ще зовсім мало знаємо про цю напасть.

Окрема тема – тести. Зрозуміло, що в нас вони «мейд для країн третього світу», але в Китаї?! На Олімпіаді?! Почитайте репортажі Юрія Ілючека з Пекіна, і ви самі зрозумієте, що тести на коронавірус і в Піднебесній теж справжня лотерея. І іноді із заданим результатом.

Я б випускав тести у вигляді лотерейних квитків типу «Спринт». Купив, розірвав і чітко знаєш відповідь. Ефект приблизно такий, як від тестів, що нині діють, але без черг і неприємних відчуттів у носі.

Ще рік тому якийсь фахівець МОЗу лише обмовився про те, щоб дати право сімейним лікарям ставити діагноз за клінічними показниками, без ПЛРів. Але розумнику швидко затулили рота – хто дозволить знищити такий високоприбутковий бізнес?

Але повернемося до нашого «Омікрончика». Нехай вас не обманює ні його лагідна назва (маленька літера «о» грецького алфавіту), ні розмови про легкий перебіг хвороби. Це ще та гидота! Легкий – та не для всіх. А масовість захворювання дає зрештою велику кількість госпіталізованих та летальних. Тут спрацьовує чиста арифметика.

Протоколи лікування та профілактики «Омікрону» випробувані в усьому світі. Вони доступні й нашим лікарям. І лікують вони нас кваліфіковано. Винятки є, як і скрізь. Але ж це й від нас залежить? Тому: дивись, у кого лікуєшся!

Схема лікування для більшості проста: ібупрофен плюс вітаміни, якщо температура вище 38 – парацетамол. І пити, пити, пити… Але є ще один вкрай важливий нюанс: якщо вже спіймав вірус, будь ласка, намагайся не збільшити дозу «зарази», побережися, сиди вдома. Інакше можна лікуватися нескінченно…

Нарешті настав час у масштабах країни скасувати всі обмеження та вимоги щодо наявності обов’язкової вакцинації для працівників освіти та чиновників. У нинішніх умовах це виглядає як централізована реалізація вакцини за державний рахунок (так, у нас є держзакупівлі вакцин). Та й медикам, які вже перехворіли по 2-3 рази на «корону», потрібно ретельно зважити необхідність бустерної та постбустерної вакцинації. Або хоча б зробити її добровільною.

У багатьох країнах «поправку на “Омікрон”» вже зробили: скасували заборони та обмеження для туристів і своїх, скоротили період самоізоляції, дозволили зняти маски. А ми гальмуємо, як завжди…

Думаю, до кінця року світові фармфірми випустять модифіковані під «Омікрон» вакцини та нові ефективні ліки. Цілком можливо, виготовлять у масовій кількості й тести, що визначають показники вашого імунітету. І тоді буде ясно, кому треба вакцинуватися й носити маску, а кому не обов’язково. Аби тільки не з’явився новий штам «Зю», який за місяць може поламати насилу зведені «хатки»…