Ще раз про любов

13:14
761
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ» / фото Игоря Демчука, «УЦ»

14 лютого в черговий раз усі закохані вже традиційно подарували своїм коханим валентинки, квіточки та різні симпатичні подаруночки-дрібнички. А паралельно знов точились розмови про те, що це свято «не наше», «не православне», і святкувати його – майже гріх.

 

Всесвітня мережа говорить, що це дійсно було католицьке свято, присвячене святому на ім‘я Валентин, але зараз католицька церква не вшановує цього святого, а 14 лютого вони поминають Кирила і Мефодія. Натомість православні відзначають аж двічі на рік пам‘ять Валентинів – 19 липня та 12 серпня. Тож визначитись, наше це свято чи ні та чи варто його святкувати, нам, як завжди, допоміг священник храму Благовіщення Пресвятої Богородиці отець Іван Верескун.

– Святий Валентин був римським святим, жив у третьому столітті, і його вшанування стосується не тільки католицької церкви, а й усього християнського світу, адже перше тисячоліття церква не була розділена на західну й на східну. Тому це загальновизнаний святий, і 14 лютого визначається день його смерті – священномученика Валентина.

Якщо говорити саме про цей день, треба робити акцент не на святого, а на стосунки між людьми. І щоб надати цьому дню якогось вищого статусу, його пов‘язують з Валентином, про якого існує маса легенд – як він вінчав молодих людей, молився за них і таке інше. Це загальноприйнята історія. Але на що треба звернути увагу цього дня – це на відношення людей одне до одного, на стосунки, кохання, створення сім‘ї. І не через те, що немає іншого підходящого дня, а через те, що це хороший інформаційний майданчик, який створюється в суспільстві.

День Святого Валентина – це ціла подія, ціла історія, проводяться різні акції, святкові заходи, на це працює ціла маркетингова індустрія. І ми говоримо цього дня не про святість, а про нормалізацію стосунків – яким має бути кохання, як знайти свою половинку, як відчути, що саме це твоя людина, яким треба бути самому, аби твоя сім‘я була щаслива… Тобто ми нібито й святкуємо День Святого Валентина, але про святість і святого не говоримо.

Отже я за те, щоб це свято існувало, але було наповнене правильним змістом. Не треба зосереджувати увагу на чомусь примітивному, щоб не було так, що люди цілий рік живуть собі – і раптом 14 лютого вирішують щось сказати й щось подарувати коханій людині. Адже День закоханих має бути 365 днів на рік!