Чорний понеділок

15:16
620
views

Перестаньте грабувати людей – вони вже сміються.

Якщо є «чорна п’ятниця», від якої божеволіють тисячі українців, то будь-що мав з’явитися «чорний понеділок». І він з’явився! І так само, як п’ятниця розпродажів та знижок, розтягнувся на цілий тиждень.

20 листопада НАБУ проводило обшуки та вручало «підозри» народним депутатам. Звісно, йдеться про хабарі.

«Слуга народу» Одарченко захотів через Державне агентство з відновлення та розвитку інфраструктури отримати кошти з фонду ліквідації наслідків збройної агресії росії на ремонт харківського університету, де він і досі ректор. Обіцяв дати кому треба 50 тис. доларів і навіть переказав аванс у криптовалюті, еквівалентний 10 тис. доларів.

«Замайбутник» Лабазюк теж спробував через Держагентство відновлення «порішати» виділення його компанії підрядів на 1 мільярд грн. Обіцяв виплачувати 3-5% від суми кожного підряду. Перший транш становив 150 тис. доларів (Одарченку має бути соромно) і був вишукано запакований у китайську скриньку.

Не виключаю, що Лабазюка занапастила елементарна жадібність. Відкати в 3-5% – це ж ганьба для чиновника! У часи другого президента відкати cягнули від 10% до 20%, а за «проффесора» взагалі піднялись до 40% і вище.

В обох випадках нардепи намагалися дати хабар голові Держагентства з відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму. В обох випадках Мустафа здав шахраїв із тельбухами.

Зрозуміло, що ці операції НАБУ та САП тривали досить довго, супроводжувалися задокументованими зустрічами та переговорами. Цікаво, хто саме переконав Одарченка та Лабазюка, що «Мустафа візьме»? А те, що повідомлення про резонансну подію з’явилося на десятиріччя початку Євромайдану, до якого мав безпосередній стосунок Мустафа Найєм, надало дійству особливої пікантності. Втім, скептики стверджують, що великий скандал присвячено виключно голосуванню у Верховній Раді законопроєкту про збільшення чисельності НАБУ. Ви мали хоч найменші сумніви, що після такої артпідготовки депутати дружно, як зайці вуха, піднімуть руки «за»?

Нехай вибачить мені суворий читач, але не сміятися з цих двох «нардьопів», які застрибнули в очевидну мишоловку, просто не можу. Ну немає у нас в Україні математичної залежності між розумом і багатством!

Ще одну «підозру» отримав відомий блогер та активний учасник довоєнних політичних ток-шоу Мирослав Олешко. Виявилося, що його екранної розбишакуватості і безстрашності вистачило рівно до першого залпу рашистів по Україні. Очкарик перелякався й хутко здимів за кордон, але й там не заспокоївся, а продовжив війну в мережі з українською владою з іспанських окопів. У результаті йому пред’явлено підозри за двома статтями: перешкоджання діяльності ЗСУ та використання підробленої довідки військово-лікарської комісії. Олешку світить до 8 років ув’язнення.

Мені, як і СБУ, теж не сподобалися ось ці одкровення Олешка: «Чому деякі люди жорстко дорікають іншим за те, що вони виїхали з країни під час війни, коли міста постійно обстрілюють і можна померти? Все просто. Це людська заздрість». Ну що ж, якщо в нас заздрість, то в Олешка – дурість. Клінічна. При цьому жодних «підозр» я б цьому, вибачте, «сц…ну» не виписував, просто дав би при нагоді по пиці.

Ще дві жертви «чорного понеділка» – голова Держспецзв’язку Щиголь та його заступник – Жора (це прізвище). Щиголю висунули підозру в тому, що разом із заступником вкрав 62 млн грн при закупівлі програмного забезпечення через підкон­трольні компанії.

У телефоні колишнього глави Держспецзв’язку виявили криптогаманець, у якому зберігалося 1,5 млн доларів у крипті. Також під час обшуків у нього знайшли 82 тис. євро та 72 тис. дол. готівкою.

На відміну від двох перших епізодів, я все ж не став би поспішати з висновками. Про те, що це досить недурна людина, свідчать не лише його посада та звання бригадного генерала (в 40 років), а й освоєні ази користування криптовалютою. Не виключаю і того, що колишній есбеушник Щиголь міг нажити впливових ворогів за, так би мовити, попереднім місцем роботи.

Кого із цієї веселої компанії посадять, а кого відпустять – покаже час. А поки що тиждень «чорного понеділка» ще не закінчився.