Пів мільйона і одна гривня

11:20
454
views
Фото Суспільне. Кропивницький.

Олександра Чумака, обвинуваченого в хабарництві, поновлено на посаді директора Льотної академії Національного авіаційного університету. Так постановила 11 березня нинішнього року суддя Кіровського районного суду Кропивницького Інна Павелко.

Вона визнала протиправним наказ НАУ за 3 березня 2022 року, яким Олександра Чумака звільнено з посади керівника Льотної академії «за одноразове грубе порушення обов’язків». Згідно з рішенням суду, університет має заплатити Чумаку гривню як компенсацію за моральну шкоду. Всього-на-всього одну гривню нуль копійок. І, мабуть, не тому, що мало мучився. Просто, мабуть, Олександру Олексійовичу чужого не треба. Щоправда, на підставі цього ж судового рішення він отримає від НАУ середній заробіток за два роки вимушеного прогулу, а це вже дещо – пів мільйона гривень.

Національний авіаційний університет блискавично виконав судове рішення. Того ж 11 березня видано наказ про поновлення Чумака на посаді директора Льотної академії. Щоправда, у наступному пункті цього ж наказу йдеться: «Чумака Олександра Олексійовича, директора Льотної академії НАУ, звільнити з роботи 11 березня 2024 року у зв’язку із закінченням строку трудового договору».

Тим часом інший суддя Кіровського районного суду, Володимир Поступайло, розглядає кримінальну справу, де фігурують як обвинувачені Олександр Чумак та Олександр Карауш (колишній начальник льотного училища Льотної академії НАУ). Їм інкримінують вимагання «відкатів» від фірми, яка надавала Льотній академії послуги з льотної підготовки курсантів. Це кримінальне провадження розпочалося восени 2021 року. Чумака й Карауша навіть брали під варту, але знайшлися добрі люди, які внесли заставу за їх перебування на волі. За Чумака – 568 тисяч гривень, за Карауша – 227 тисяч.

За кілька днів перед війною обвинувальний акт опинився у Кіровському районному суді обласного центру. 4 травня 2022 року відбулося підготовче засідання суду, на якому захисниця Чумака поклопотала про зміну запобіжного заходу стосовно клієнта на особисте зобов’язання та запропонувала переказати гроші, внесені за нього як застава, на потреби ЗСУ. Заставодавці цю пропозицію схвалили, і суд задовольнив клопотання адвокатеси.

Судове слідство у цій справі, м’яко кажучи, затягнулося. Рік тому «Суспільне Кропивницький» побувало на засіданні суду і оприлюднило позицію обвинуваченого Олександра Чумака. Той сказав, що винним себе не вважає. Олександр Карауш утримався від коментарів.

Наступне засідання має відбутися 24 квітня нинішнього року.

Віктор Іваненко, «УЦ».