Юстиція Кіровоградщини консультуватиме жителів гуртожитків щодо приватизації кімнат

10:44
1081
views

В обласному управлінні юстиції проконсультували мешканців місцевих гуртожитків.

Про це «УЦ» повідомили у прес-службі управління.

«Нещодавно законодавець вніс низку змін у Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», визначивши при цьому чіткі умови приватизації житла, – відзначив керівник обласної юстиції Вадим Гуцул. – Потрібно розуміти, що органи юстиції не мають повноважень безпосередньо займатися вирішенням цих питань. Однак саме ми маємо допомогти розібратися громадянам у законодавчих нововведеннях, щоб вони могли повернути у власність майно, відчужене незаконним шляхом, і реалізувати право, передбачене Конституцією України, на житло. Надалі ми будемо продовжувати здійснювати правороз’яснювальні заходи й підвищувати рівень правової освіченості населення. Сподіваюсь, що завдяки реалізації програми «Я маю право» на загальнонаціональному рівні нам вдасться це зробити якомога кращим чином».

Про зміни в законодавстві присутнім детальніше розповіла начальник відділу судової роботи та міжнародного співробітництва Тетяна Золотарьова. За її словами, з урахуванням останніх змін під дію нової редакції Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» приватизації підлягають гуртожитки, які є об’єктами права державної і комунальної власності. Натомість житлові приміщення гуртожитків, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні Національної гвардії України, Служби безпеки України, Збройних сил України та низки інших відомств, приватизувати не можна. Також це стосується житла в гуртожитках, побудованих або придбаних за радянських часів до 1 грудня 1991 року приватними або колективними власниками за власні або залучені кошти. У цьому випадку виняток становлять лише ті гуртожитки, що були включені до статутних капіталів організацій, створених у процесі приватизації чи корпоратизації.

Безпосередньо про права мешканців гуртожитків присутніх проінформувала головний спеціаліст відділу правової роботи Віра Піскун: «Вважається, що ви маєте більше обов’язків, ніж прав. Однак це зовсім не так. Обізнаність у сфері житлового законодавства дасть можливість реалізувати свої права в повному обсязі».

Наприкінці заходу громадяни, які мешкають у гуртожитках, розташованих на вулицях Кільцевій і Добровольського, а також проспекті Університетському, мали змогу отримати у фахівців управління юстиції правові консультації та знайти відповіді на актуальні запитання.