Секрети ідеальної кави вдома: професійні поради бариста

19:40
342
views

Аби кава смакувала, не обов’язково йти до найближчої кав’ярні. Ідеальний гіркуватий напій з молоком чи без можна приготувати вдома. Потрібно тільки знати декілька хитрощів — з ними кавомашина Krups чи аеропрес, африканське чи американське зерно стануть основою для збалансованого напою, що зігріває та тонізує.

Збалансовані кавові напої з молоком

Капучино, лате, флетвайт — обов’язкове меню будь-якої кав’ярні. Основа для кожного з них — ароматний та насичений еспресо. Отримати його вдасться за допомогою професійної машини.

Тому перша порада — приділіть увагу правильному помелу зерна. Чим менше гранули, тим більш насиченим та концентрований буде готовий напій. Для цього можна окремо придбати портативний подрібнювач чи професійний гріндер. Не бійтеся експериментувати з помелом, щоб знайти ідеальні для себе пропорції. Молоти зерна бажано безпосередньо перед приготуванням напою, щоб він зберіг унікальний смак та аромат. Спочатку орієнтуйтеся на вагу готового напою з допомогою кухонних ваг: із 7–10 г змеленої кави має вийти 30–32 мл еспресо.

Молоко для напоїв повинне бути від 2,5 до 3,2% жирності, щоб добре збиватися у пінку. Звичайне можна замінити безлактозним чи рослинним. Найпростіший спосіб навчитися отримувати ідеальну пінку без великих бульбашок — тренуватися на водному розчині мийного засобу для посуду, щоб не витрачати молоко. Найважливіше в цьому — кут нахилу ємності з рідиною та глибина занурення стімера. Збити молоко можна і по-іншому: підігріти трохи, залити у чайник френч-прес та, рухаючи кришкою за аналогією до помпи, збити.

Якщо любите додавати до кави сиропи та топінги, краще зробити це на етапі приготування еспресо. Це дозволить смаку доповнення правильно розподілитися.

Смачна чорна кава

Лайфхаки залежатимуть від того, якому напою ви віддаєте перевагу. Для еспресо важливо отримати насичений смак, не сильно кислий та не занадто гіркий. Смак американо майже не відчуватиметься, якщо додати до еспресо забагато гарячої води та молоко.

Напій вдасться приготувати й без професійної кавомашини — альтернативними методами заварювання. Найпростіший та найбюджетніший спосіб — з воронкою V60, паперовими фільтрами та звичайними кухонними вагами. В такому разі важливо чітко слідувати рецепту: враховувати температуру, кількість кави та гарячої води, вагу готового напою, час вливання та екстракції. В багатьох офлайн- та онлайн-кав’ярнях можна придбати зерно та одразу змолоти його. Проте вже мелену каву рекомендовано зберігати не довше місяця, щоб дійсно відчути всі відтінки її смаку та посмаку.

Каву, приготовану за допомогою паперового фільтра, не варто пити відразу після заварювання. Їй треба настоятися до 5 хвилин та трохи охолонути. Найкраще вона смакує у глиняних горнятках або склянках типу рокс.