Доля шашкіста

11:08
372
views

Понад два роки у Ленінському районному суді Кропивницького чекають пенсіонера Івана Шовкопляса, підо­зрюваного у фінансуванні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу, а він не йде та й не йде. Це той самий Іван Шовкопляс, який за кілька місяців до війни попався ще з одним аферистом на отриманні трьох з половиною мільйонів доларів за «працевлаштування» на посаду голови Кіровоградської обласної державної адміністрації.

Шовкопляс – відома у спортивних колах постать. Народився 1939 року на Полтавщині. Закінчив педінститут у Луганську. З юності виявив неабиякі спортивні здібності, став розрядником з кількох видів, найбільших успіхів здобув у шашках, до яких, як відомо, був небайдужим і гоголівський Чичиков. На Луганщині Шовкопляс зробив велику кар’єру спортивного функціонера. Йому приписують участь у підготовці дев’ятьох чемпіонів Олімпійських ігор. Шовкопляс – академік Санкт-Петер­бур­зької академії шахово-шашкового мистецтва, майстер спорту міжнародного класу. 2003 року першим з українців став президентом Все­світньої федерації шашок FMJD. Івана Шовкопляса обирали депутатом Луганської обласної ради, він працював помічником народних депутатів України Сергія Бубки («За єдину Україну») та Леоніда Фесенка (Партія регіонів). А ще про Івана Федоровича писали, що він – почесний громадянин Амстердама, нагороджений купою медалей і орденів, зокрема і орденом Катерини ІІ. Словом, «розум, честь і совість епохи». В одній з хвалебних статей навіть стверджується, що Івана Шовкопляса удостоєно почесного звання «Герой України». Проте в списку Героїв України, опублікованому Вікіпедією, він не значиться.

Улітку 2021-го 82-річний Шовкопляс опинився у слідчому ізоляторі в Кропивницькому як підозрюваний у зловживанні впливом. Туди ж потрапив його спільник Ігор Усіпенко – 57-літній киянин, уродженець Донеччини. Ось як описана ця історія в матеріалах кримінального провадження. У квітні 2021 року Усіпенко пообіцяв знайомому багатієві Сергію Семенову влаштувати його на посаду голови Кіровоградської обласної державної адміністрації. Усіпенко запевнив Семенова, що має неабиякий вплив на урядовців, і за свою послугу попросив 3,5 мільйона доларів. Але Семенов ще не був готовий розставатися з грішми. Згодом на допомогу Усіпенку прийшов Шовкопляс. Авторитетний пенсіонер теж зустрічався із Семеновим, розповідав йому про свої зв’язки з урядовцями. Але Семенов чи то засумнівався в можливостях Усіпенка й Шовкопляса, чи то в ньому прокинувся громадянський обов’язок – звернувся в СБУ. 26 травня 2021 року спецслужба затримала Усіпенка й Шовкопляса в Києві. Це сталося одразу після того, як вони отримали від Семенова 3,5 мільйона доларів готівкою і пообіцяли, що найближчим часом його буде призначено головою Кіровоградської обласної державної адміністрації. Виявилося, що Шовкопляс має паспорт громадянина Російської Федерації і пенсійне посвідчення так званої ЛНР. Відправляючи Шовкопляса й Усіпенка в ізолятор, суд дав можливість їм вийти на волю після внесення чималої, в розмірі кількох сотень тисяч гривень, застави.

За місяць до великої війни, 19 січня 2022 року, Печерський районний суд Києва затвердив угоди про визнання Шовкоплясом і Усіпенком винуватості. Кожного визнано винним у зловживанні впливом і оштрафовано на 68 тисяч гривень.

Тими ж днями, 21 січня 2022 року, до Ленінського районного суду Кропивницького з прокуратури надійшло клопотання про звільнення Шовкопляса від кримінальної відповідальності як підозрюваного в іншому злочині – фінансуванні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу. Виявляється, це кримінальне провадження порушено тієї ж весни 2021 року, коли Шовкопляс і Усіпенко попалися з трьома з половиною мільйонами доларів, отриманих від кандидата на посаду голови Кіровоградської ОДА. Із березня 2022 року Ленінський районний суд Кропивницького намагається розглянути прокурорське клопотання, але поки що – безуспішно, оскільки не приходить на засідання підозрюваний Іван Шовкопляс. Судове розпорядження про примусовий привід Шовкопляса правоохоронці не виконали – той як крізь землю провалився. На 29 травня нинішнього року призначено чергове засідання. Із судових ухвал не зрозуміло, з якої підстави пропонується звільнити Шовкопляса від кримінальної відповідальності.