Паралельні реальності

11:55
730
views

Що сталося б з нами, якби ясно усвідомили все, що відбувається там, на війні?

Еріх Марія Ремарк

 

Жодної інтриги не буде – йтиметься про фронт і тил. Точніше, більше про тил, бо писати про війну може лише той, хто відчув її всім своїм тілом та всіма органами чуття. Недостатньо прочитати твори Ремарка, Віктора Некрасова та Василя Бикова. Замало записати десять чи сто інтерв’ю з учасниками бойових дій. Власне, про це мені неодноразово писав колега, а нині піхотинець ЗСУ Геннадій Рибченков: «Ви ТАМ ніколи не зрозумієте».

Принципово намагатимуся уникнути оцінок щодо ситуації на лінії фронту – все самі бачите та розумієте. Нещодавні інтерв’ю президента Зеленського та головкома Сирського практично не дають підстав для оптимізму. Мабуть, керівництву країни та ЗСУ вже не потрібно згущувати фарби, щоб спонукати до дієвих кроків наших партнерів-донорів. Але доходить, здається, поки що не до всіх. А без зброї (читай – грошей) багато не навоюєш. І жодна мобілізація не допоможе.

Тепер, коли закон про мобілізацію проголосований, дозволю собі висловити думку, яка на компетентність не претендує та спирається виключно на логіку і життєвий досвід.

Отже, гора народила мишу. На третьому (десятому) році війни після чотирьох (!!!) місяців розгляду у Верховній Раді країна отримала проєкт документа з трьох кілограмів паперу з чотирма тисячами правок, який, по суті, законом про мобілізацію НЕ Є. Це сирий, не відпрацьований на практиці, «осучаснений» варіант старого закону про військову службу, а точніше його частини про взяття на військовий облік.

Його прийняття дозволить частково (ключове слово!) підвищити ефективність роботи «військкоматів», діджиталізувати військовий облік, відмовитися від допотопних картотек та мільйонів картонних тек, провести ревізію раніше ухвалених рішень ВЛК.

Чи збільшить ухвалення такого закону про мобілізацію кількість вмотивованих новобранців, так необхідних фронту? Ні.

Чи поверне з-за кордону військовозобов’язаних українців? Ні.

Чи збільшить його прийняття кількість підготовлених бійців? Не раніше, як через півроку.

Чи підніме такий закон бойовий дух та мотивацію воїнів, які по два роки перебувають на «передку»? Запитайте у них. Хоча з урахуванням того, що ухвалено рішення про підготовку окремого закону про демобілізацію, який розроблятимуть не менше восьми місяців, відповідь – очевидна.

Уся ця ганебно затягнута історія – недоліки демократії плюс некомпетентність влади. Диктаторським режимам воювати набагато простіше. Ми два роки без толку дискутували стосовно електронних повісток, а «бацька» вирішив цю проблему одним розчерком пера. І те, що відбувається у Штатах із виділенням допомоги Україні, яка гине, також – недоліки демократії. Майбутні вибори господаря Овального кабінету важливіші, ніж доля якоїсь там України, однієї із двохсот країн третього світу.

Спрогнозую: на нас чекає новий марафон розроблення та прийняття «військових» законів – і щодо ротації, і демобілізації, і роботи військово-лікарських комісій (ВЛК), і системи оплати різних частин ЗСУ. Усе це, швидше за все, буде тягнутись безглуздо довго і мало вплине на ситуацію не лише на фронті, а й у тилу.

Хто волонтерив і допомагав ЗСУ чим може, робитиме це й надалі. Хто жив так, ніби війни і немає зовсім, продовжить своє звичне життя, просто фіксуючи тривоги та прильоти. На вулицях, у фітнес-центрах та кафе кількість молодих хлопців зменшиться зовсім не набагато. А ще почастішають нервові зриви у військових і цивільних – епізод, коли військовий вдарив продавчиню букетом, нам здасться, даруйте, квіточками.

У паралельній реальності тилу не зникнуть корупція та мародерство, збережеться самодурство й безпорадність влади. Ніхто не захоче брати на себе відповідальність та спрямувати «мирний» трильйон на війну. І єдиний телемарафон за наші гроші пхатиме нам ту ж саму жуйку.

Безстрашні воїни тилу продовжать у соціальних мережах боротися з путіним та Зеленським, з Булгаковим та меморіальними написами російською мовою, з ямами на дорогах та виділенням грошей на їх ремонт. На західному фронті без змін. А ні – замість чотирьох поліцейських перевірятимуть машини біля Центрального ринку тільки двоє. Ось тепер, мабуть, усе про мобілізацію.