Невтомний рушій «крилатої машини»

15:59
1632
views

У червні доктор технічних наук, професор, начальник Льотної академії Національного авіаційного університету, почесний громадянин нашого міста Сергій Неділько святкує 60-й день народження. Любов до життя, безмежний оптимізм і відкритість – так характеризують Сергія Миколайовича люди, які вперше зустрічаються з ним. А ті, хто знає його краще, додають до цього списку ще й нестримну енергію, талант надихати інших, вміння зазирнути в майбутнє та велике прагнення змінити світ на краще.

Ректор, начальник, керівник…

Сергій Неділько більше восьми років – керівник унікального для України навчального закладу, де готують фахівців найромантичнішої професії, – льотної академії. Хоч ми говоримо про вісім років біля штурвала уявного авіалайнера, на борту якого зараз понад дві тисячі осіб, насправді академія, а тоді ще Кіровоградське ЛШУ ЦА, стала рідною для Сергія Миколайовича в 1974 році, коли він вступив на диспетчерське відділення. Усе життя Сергія Неділько пов’язане з авіацією, а з 1987 року його другою домівкою стає «льотка».

Завідувач кафедри обслуговування повітряного руху, директор інституту аеронавігації, перший проректор з навчальної та наукової роботи, виконуючий обов’язки ректора, ректор академії. Кожен крок надавав нового досвіду та знань і переконання, що обраний шлях невипадковий.

Чудова пам’ять і здатність швидко, ніби мимохідь, аналізувати великий об’єм інформації вражає. «Це завдяки роботі авіадиспетчера, вона вимагає швидко та безпомилково запам’ятовувати значну кількість даних, аналізувати, приймати рішення», – так пояснює свої здібності Сергій Миколайович. А от вміння знаходити спільну мову з людьми, доброзичливість і людяність не пояснити жодним досвідом – цим начальника академії нагородила сама природа.

Йому вдається знаходити час, сили та бажання на все: управління академією, керівництво науковою роботою аспірантів і спеціалізованою вченою радою по захисту дисертацій, участь у міжнародних проектах, запровадження інновацій і самоосвіту, випробовувати себе в якості пілота (має відповідне свідоцтво).

Окрім того, Сергій Неділько обраний заступником голови Громадської ради Державіа­служби України та став головою постійної комісії з питань підготовки кадрів, аеронавігації та безпілотних літальних апаратів. «Питання підготовки кадрів стає надзвичайно актуальним. Авіакомпанії розвиваються такими темпами, що навчальні заклади не встигають готувати необхідну кількість фахівців, – зазначає Сергій Миколайович, – і скоро це стане великою проблемою для авіації».

Як начальник аеродрому «Кіровоград», він докладає максимум зусиль, щоб відновити транспортні авіаперевезення в області. Хоча це не просто позиція начальника аеродрому, скоріше це позиція патріота Кіровоградщини. «Ми вивчали досвід інших розвинених країн і бачили, що міста, де немає аеропортів поступово вимирали. Натомість, початок авіаруху тягне за собою інвестиції та розквіт», – впевнений він.

Окремою сторінкою життя Сергія Неділько є співпраця академії з Міжнародним фондом соціальної адаптації та норвезьким університетом Норд, завдяки якій вдалося реалізувати проект по обміну досвідом з Об’єднаним рятувальним координаційним центром Північної Норвегії та залучити до нього управління ДСНС Кіровоградської області та патрульну поліцію нашого міста. Цей проект відкрив для Сергія Миколайовича ще один новий напрямок роботи – розбудову волонтерського руху на Кіровоградщині за прикладом норвезьких волонтерських загонів. «У Норвегії волонтерство вважається почесною місією та дуже розвинене. Там не розуміють запитання – для чого це вам? Кожен впевнений, що за потреби він прийде на допомогу, і йому допоможуть. Нам треба прагнути того ж», – зазначає він. Вражений ставленням норвежців до екологічних питань, Неділько став ініціатором створення на території академії Норвезького екологічного скверу.

Розширення підготовки українських та іноземних пілотів, підвищення ефективності навчання авіаційних кадрів, запровадження інноваційних проектів – напрямки, які отримали схвальний відгук від першого заступника міністра освіти і науки Володимира Ковтунця. Під час нещодавнього візиту до академії він зазначив, що льотна академія є прикладом вдалого підходу до підготовки майбутніх фахівців до професійної діяльності.

Патріоти майбутнього

Сергій Неділько впевнений, що сама атмосфера академії має надихати курсантів опановувати романтичну, відважну та затребувану професію пілота. Тому в академії за його ініціативи та підтримки створено чимало куточків, що нагадують про славетну авіаційну історію нашого краю, про героїв, чиє ім’я викарбуване золотими літерами в історії авіації.

І разом з тим саме завдячуючи зусиллям Сергія Миколайовича та його колегам-однодумцям академія стала привабливим туристичним об’єктом. «Друге життя» отримали літаки, які чесно та вправно відслужили своє в небі України, а тепер є експонатами Алеї авіаторів, а один із літаків – АН-24 – за підтримки Британської Ради став інтерактивним музеєм-літаком, де школярі Кіровоградщини та гості з різних куточків України здійснюють віртуальний політ над нашим містом і дізнаються про історію авіації в області. Тут же, на Алеї авіаторів, можна дізнатися про видатних льотчиків – героїв часів Другої світової війни. І курсанти, щодня крокуючи з академії до гуртожитку вздовж алеї, ще раз і ще раз повертаються до думки, що отримують у льотній академії почесну і славетну професію.

Сергій Миколайович став ініціатором створення скверу імені Івана Кожедуба, льотчика-винищувача, тричі Героя Радянського Союзу, який першу Зірку Героя отримав саме за звільнення Кіровоградщини. Місце для облаштування скверу та пам’ятного знаку обрано символічно – біля дубу, який у 1980 році посадив сам маршал авіації Іван Кожедуб. Тут же поруч облаштований пам’ятний знак національному герою кримськотатарського народу, двічі Герою Радянського Союзу, льотчику-асу Амет-Хану Султану.

Окремої уваги заслуговує музейний комплекс історичного краєзнавства, створений за підтримки Сергія Неділько викладачем академії, кандидатом історичних наук Іриною Романько. Ідея його створення полягала в тому, щоб яскраво та наочно показати іноземцям, що навчаються в академії, Україну та Кіровоградщину в повній красі. З її звичаями та традиціями, причому так, щоб вони не лише мали гарний спогад про наш край, а й полюбили його, відчули його родзинку. Різні кімнати музейного комплексу розповідають про побут українців, розвиток мистецтва, льотчиків-асів часів Другої світової війни, чия героїчна доля пов’язана з Кіровоградщиною. Коли готувалась кімната, присвячена героїчному козацькому минулому, – життя внесло свої корективи, тепер тут експозиція «Україна понад усе», де в наочну розповідь про козацьке минуле вплітаються трагічні історії про воїнів, що загинули в АТО. Хтось із них навчався в академії, чиїсь діти нещодавно стали її випускниками, а хтось просто жив поруч із нами. Важливо, що до створення експозиції долучилися й курсанти – вони зустрічалися з родичами загиблих, збирали інформацію, речі та фото, створювали презентації.

Зрештою виявилося, що комплекс цікавий не лише курсантам-іноземцям, не лише майбутнім пілотам, авіадиспетчерам, інженерам і менеджерам, а й гостям академії, екскурсійним групам, які приїздять до нашого міста.

Усі згадані об’єкти покликані виховувати патріотизм на прикладах з минулого, формувати базу молодої особистості. Проте Сергій Неділько активно виступає ще й з іншою ідеєю – формування патріотизму з поглядом у майбутнє. Мова йде про те, що, знаючи славетне минуле, у молодої людини потрібно формувати віру в достойне майбутнє нашої держави. І це не повинна бути ілюзія «безхмарного завтра», варто говорити про умови, за яких це «завтра» настане, показати перспективний напрямок, рухаючись яким, кожен із них може створити щасливе майбутнє для себе і для України.

Інноватор і «вічний студент»

Коли спілкуєшся з Сергієм Неділько, вражає ще одна його риса – бажання та вміння постійно навчатися та готовність ділитися своїми знаннями. Після спілкування з Сергієм Миколайовичем одна з моїх молодих колег відверто зізналася: «Я не очікувала, що від начальника льотної академії почую стільки про інноваційні напрямки розвитку, я й не знала, що вже в Україні з’явилося стільки нових речей, які раніше здавалися фантастикою». Багато хто не готовий до бурхливого та стрімкого розвитку технологій, не відчуває, що фантастичне «завтра» настає вже сьогодні. А Сергій Неділько відшукує інформацію, вивчає досвід країн, які технологічно попереду України, та намагається достукатися до кожного – обрати перспективні напрямки розвитку та наздоганяти час. Він дуже швидко знаходить однодумців серед молоді, які вже зрозуміли, що світ диктує нові умови і навчання не обмежиться отриманням диплому про вищу освіту, – навчатися новому доведеться протягом усього життя.

«Світ увійшов у епоху Четвертої індустріальної революції, де пріоритетним стане розвиток ІТ-технологій. Ми повинні об’єднуватися та разом створювати умови для формування ІТ-спільноти області. За цим напрямком майбутнє. А нам, щоб наздогнати, наприклад, Естонію, треба в 20 разів більше ІТ-фахівців», – стверджує Сергій Неділько. Свою позицію він підтверджує діями. Створив кластер «ІТ-Альянс 4.0», куди увійшли навчальні заклади, громадські організації, представники влади, керівники підприємств і просто ентузіасти з області та України, які поділяють думки Сергія Миколайовича щодо розвитку українського суспільства.

Окрім того, начальник академії разом із фахівцями ІТ-профілю долучає наше місто до участі у Всесвітніх хакатонах – конкурсах з програмування. Так, у нашому місті, в академії, вже другий рік поспіль організовується єдина в Україні локація конкурсу по створенню комп’ютерних ігор Global Game Jam, одна з локацій наукового хакатону національного аерокосмічного агентства США NASA Space Apps Challenge, вже вдруге проводиться обласний ІТ-фестиваль для школярів і молоді. В академії за ініціативи Сергія Неділько створено Центр безпілотних літальних апаратів, Центр робототехніки, Центр STEM-освіти. Льотна академія – єдиний виш України, який за наказом Міністерства освіти і науки України отримав статус експериментального навчального закладу в рамках програми створення Всеукраїнського науково-методичного віртуального STEM-центру. Усі ці проекти начальник академії супроводжує особисто.

Також Сергій Неділько увійшов до комісії по впровадженню дуальної освіти, що працює при Міністерстві освіти і науки України. «Для авіаторів запровадження дуальної освіти – це надзвичайно актуально й цікаво для навчального закладу, для курсантів і для авіаційних компаній. Коли теорію й первинні навики курсант отримує в навчальному закладі, а практику польотів – у авіакомпанії, де працюватиме, на тих літаках, які буде експлуатувати, то це значно прискорює підготовку й підвищує її якість. Особливо в сьогоднішніх реаліях, у період бурхливого розвитку авіації, коли існує проблема нестачі авіаційних кадрів. Потрібно тільки відпрацювати механізми такої підготовки, звернутися до досвіду тих держав, де дуальна освіта діє», – зазначає Сергій Миколайович.

Також широкі можливості для реалізації дуальної освіти начальник академії бачить і в ІТ-сфері. Механізмом її впровадження є навчання курсантів в академії на ІТ-спеціальностях, а використання знань – створення стартапів (інноваційних проектів, доведених до стадії реалізації) – у технопарку Flightcity 4.0, що розбудовується в академії. Технопарк в академії – це ще одна інноваційна ідея Сергія Неділько. За його словами, технопарки в світі – цілі містечка, де створені всі механізми, щоб від ідеї цікавої інновації прийти до бізнес-плану, відшукання інвестора, створення підприємства й втілення ідеї в життя з максимальною віддачею як для автора, так і для інвестора.

А як науковий керівник обласної програми інформатизації Сергій Миколайович переймається й тим, щоб і сьогодні, і завтра на Кіровоградщині були ті, хто зможе продукувати інноваційні ідеї. «Наші діти дуже розумні й талановиті, треба тільки дати їм можливості проявитися. Подивіться, в тих школах, де з дітьми займаються, у тих же гуртках робототехніки, вихованці беруть участь навіть у міжнародних олімпіадах і змаганнях, – зазначає він. – Ми не повинні позбавляти й інших таких можливостей. Коли змалечку діти почнуть знайомитися з новими технологіями, складати роботів, програмувати їх, то до 20-25 років вони вже мають шанс реалізовувати свої стартапи та ставати мільонерами». Саме за його ініціативи до програми інформатизації Кіровоградщини було закладено кошти на закупівлю роботоконструкторів для 100 опорних шкіл області. Такі й подібні кроки, на думку Сергія Неділько, допоможуть сформувати ІТ-спільноту нашого краю та призупинять відтік молоді за кордон.

Із радістю та оптимізмом Сергій Неділько відзначає створення нових осередків розвит­ку ІТ-технологій. Він не боїться конкуренції, адже впевнений, що всі мають працювати на одну мету – створення на Кіровоградщині потужного ІТ-центру, щоб не загубитися в світі інновації та не стати лише сировинним придатком для розвинених країн.

Сергій Миколайович – патріот академії, Кіровоградщини та України, який з оптимізмом дивиться в завтрашній день. Він береться за найсміливіші інноваційні проекти та втілює їх у життя.

Його діяльність відзначено знаком «Відмінник освіти», нагрудним знаком «Почесний працівник авіаційного транспорту України», Почесною грамотою Верховної Ради України, а також йому присвоєно звання «Почесний громадянин міста».

Колектив академії щиро вітає ювіляра, бажає не втрачати оптимізму та бадьорості! Нехай кожен новий день буде щедрим на успіхи та перемоги, багатим на радісні звістки, приємні події, особисті досягнення та благородні справи!

Олена Ковальова