Недопереворот

Депутатська більшість у Світловодській міській раді вирішила звільнити секретаря

14:18
1719
views

Ситуація у Світловодській міській раді нагадує поле битви. З самого початку каденції розпочалося протистояння депутатів і міського голови. Довго тривала місцева спікеріада, потім ще довше призначали заступників міського голови, а відразу після призначення почали їх знімати. Тепер прийшла черга секретаря ради.

На чергову сесію міськради зібралося тридцять з тридцяти чотирьох депутатів. У порядку денному стояли звичайні питання: перерозподіл фінансів, земельні, звіти секретаря та директорів комунальних підприємств. Крім того, депутатська більшість, в яку входять «Опоблок», «Батьківщина», «Самопоміч», «Солідарність», «Партія пенсіонерів України» та «Радикальна партія Ляшка», внесли питання позбавлення премій заступників міського голови та обмеження прав мера щодо прийому на роботу та звільнення директорів комунальних підприємств. Головував на сесії за відсутності міського голови Валентина Козярчука секретар міської ради Юрій Сапянов.

Після затвердження порядку денного депутати перенесли питання звітів і внесених додатково питань наперед, відразу після фінансових. Прошу читача оцінити красу аргументації: «Щоб розглянути на свіжу голову, а то депутати можуть під кінець сесії розійтися». Архітектурні та земельні питання свіжої голови не потребують, можна й розійтися.

Після того як секретар ради озвучив свою доповідь, більшість одразу захотіла обрати замість нього свого головуючого. Аргументація: в секретаря конфлікт інтере­сів у питанні свого звіту. Не пройшло. Після звіту настав час питань, який був і часом обговорень. Депутатська більшість висунула секретарю ради низку звинувачень. По-перше, Сапянов, який був обраний до ради від ВО «Свобода», голосує синхронно із фракцією «Свобода». По-друге, секретар не збирає голів фракцій політичних партій та не радиться з ними. По-третє, секретар ради посмів заветувати рішення ради, з яким він був не згодний і яке не відповідало вимогам закону. Загальний смисл всього найкраще ілюструють висловлювання двох представників більшості.

«Ви пішли проти депутатської більшості».

«…обирали (секретаря) для об’єднання депутатів у боротьбі з міським головою…»

Вирок виголосив «ляшківець» Тетяниченко: недовіра секретарю ради! Проголосувати не встигли. Секретар оголосив перерву на годину, а сам поїхав на засідання суду.

За годину Юрій Сапянов до сесійної зали не повернувся, пішов на лікарняний. Заради справедливості треба відзначити, що Юрій Сапянов ще на початку сесії жалівся на стан здоров’я.

Після нетривалого, але емоційного обговорення ситуації більшість добилася продовження сесії задля завершення задуманого. Для ведення сесії обрали головуючого. Ним став депутат від ППУ Анатолій Кучугурний. Мабуть, його тепер і будуть проштовхувати в секретарі.

Втім, далі все пішло якось не так. Лічильна комісія, яка мала провести таємне голосування, не змогла прийти до спільного рішення. Депутати розійшлися. Сесія не завершилася.

Вадим Степанець, м.Світловодськ