Готуємось до дачного сезону

12:03
336
views

Наближається весна, і володарі дачних ділянок і городів вже готуються до початку сезону. Багато хто купує розсаду на базарі, а дехто вирощує її самостійно. Ми вирішили для тих, хто вирішив зекономити і вперше виростити посадковий матеріал, нагадати основні правила.

Почнемо з того, чому краще виростити розсаду самому. У вас траплялись випадки, коли ви купували одне, а виростало зовсім не те, на що сподівались? Переваги отримання власної розсади очевидні: впевненість у відповідності сорту, можливість отримати потрібні сорти, зниження ризику раптової загибелі або хвороби рослин після висадки в грунт. Але не всі культури можна і потрібно вирощувати через розсаду. Деякі квіти, овочі, а також зелень прекрасно ростуть прямим посівом у грунт. Найбільш популярними «розсадними» культурами є баклажани, томати, перець, селера, огірки.

Почнемо з вибору насіння, до якого необхідно поставитися дуже уважно. Не слід обирати упаковки за картинкою, бо дуже часто малюнок на упаковці й результат – як кажуть, дві великі різниці. Дотримуйтесь порад:

Купуйте посівний матеріал тільки в спеціалізованих компаніях.

Уважно поставтеся до фірми-виробника.

Вивчайте інформацію про сорт, не спирайтеся у виборі тільки на фото рослини.

Купуйте насіння із запасом по сортам і кількості.

Уважно дивіться на строки придатності насіння, аби не купити застаре.

Будь-яка зайва економія при покупці посівного матеріалу може обернутися відсутністю сходів або невідповідністю сорту і навіть культури.

Переходимо до ґрунту. Можна купити готовий грунт для розсади або приготувати грунтосуміш самостійно. Основні вимоги до ґрунту – поживність, легкість, рихлість, нейтральність і відсутність збудників захворювань. Найкращою є суміш перегною, садової землі і розпушуючих компонентів (вермикуліт, кокосовий грунт, перліт). Перед посівом можна пролити ґрунт окропом або прокалити в духовці, щоб знищити ймовірних шкідників.

Наступний крок – вибір ємностей для розсади. Слід вибирати їх відповідно до рекомендацій для кожної культури.

Якщо насіння дрібне, варто посадити його разом в невелику розсадну ємність. Шар грунту в ній повинен становити не менше 2-3 см. Для великого або штучного насіння застосовується посів в індивідуальні горщики або в розсадні касети. Якщо планується додаткова пікіровка, то посів здійснюють в касети з малим об’ємом грунту. Для потужних сіянців і для культур, що погано переносять пошкодження коренів, вибирають горщики об’ємом 0,5 л.

У якості ємностей для вирощування розсади можна використовувати яєчні лотки й половинки шкаралупи, прозорі пластикові пляшки, стаканчики з-під йогурта чи сметани, пакети з-під молока – як тетрапак, так і з поліетилену, чайні пакетики, картонні циліндри з-під туалетного паперу, і навіть старі газети (наріжте довгі смуги, складіть дві-три, обмотайте щось циліндричне й зафіксуйте, загніть знизу, щоб вийшов стаканчик). Картонні й паперові ємності навіть можна потім не знімати, вони розмокнуть у землі.

При виборі глибини закладення керуйтеся правилом «чим крупніше насіння, тим глибше посадка», і, навпаки, мікроскопічно дрібне насіння взагалі не заглиблюйте, тому що паростку може не вистачити запасу поживних речовин, щоб вибратися на поверхню.

Для хорошого врожаю важливо витримати термін посіву насіння у своїй кліматичній зоні. Посієте дуже рано, і до моменту пересадки у відкритий грунт отримаєте саджанці-переростки – довгі, нездатні рости без підв’язування, що болісно реагують на перепади температур. Посієте пізно, і рослини, особливо холодолюбних культур, змушені будуть рости й плодоносити в спеку, що негативно позначиться на врожаї. Коли у сіянця виростає 3-4 справжніх листки, він вже досить великий для пересадки у відкритий грунт.

Використовуйте для розрахунку дат інструкцію зі строками посіву на упаковці з насінням. Вони підходять для центральних та південних областей нашої країни – лісостепу та степу. Першими сійте овочі з тривалим періодом вегетації: томати, баклажани, селеру, перці. Після них приступайте до посадки насіння капусти. Приблизно з середини квітня, коли більшість інших овочів посіяно, висаджуйте на розсаду насіння огірків, цукіні, патисонів, кабачків та динь. Як і баклажани, сійте відразу в індивідуальні ємності, оскільки дані культури погано переносять пересадку.

Наша читачка порекомендувала перед посівом замочувати на годину насіння в такому розчині: листок алое пропустити через часникодавку, додати чайну ложечку меду і трошки водички. Такий розчин і від хвороб убереже, і зробить розсаду більш стійкою.

Приступаємо до посіву насіння, який потребує посидючості, уваги і терпіння.

Насіння рівномірно розподіляють на підготовлений грунт. Загущений посів викличе конкуренцію сіянців, їхнє витягування, а при пікіровці – пошкодження коренів і загибель. Ідеально – 24 шт. на м2. Оптимальна площа живлення для однієї рослини – 8х8 або 10х10 см. Для розкладання насіннин на ґрунт можна використовувати зубочистки. Ще один лайфхак: візьміть шприц, наберіть води, видавіть крапельку на кінчику голки, підхопіть нею насіннинку й обережно видавіть на ґрунт.

Найдрібніше насіння (наприклад, у петунії), схоже на пил, не заглиблюють зовсім – лише розсипають по поверхні й злегка притискають. Насіння середнього розміру (томати, перці) присипають на 0,5-1 см. Велике (гарбуз) – на 3-4 см.

Зволоження грунту після посіву рекомендується проводити пульверизатором. Полив з лійки призведе до розмивання грунту й збивання насіння в купу.

Розсадну ємність поміщають в пакет для підтримки вологості й ставлять в місце з відповідною температурою повітря. Одним культурам досить 18-20 градусів, інші не зійдуть при показниках нижче 23-24 градусів.

Час на появу сходів у кожної культури також варіюється. Не забудьте: якщо сходи самі не звільнилися від сім’ядольних листочків, необхідно дуже акуратно їм допомогти – це значно прискорить процес їх розвитку.

При появі сходів слід поступово знімати пакет. Не можна робити це різко: це може призвести до загибелі сіянців. Їх розміщують на максимально освітленому місці. Слід уникати попадання на ніжні сходи прямого сонця, воно викличе їх перегрів, опіки, в’янення. Використовуйте для підсвічування фітолампи з рожево-фіолетовим спектром або люмінесцентні лампи холодного спектру. Ще один лайфхак: зробіть навколо ємності з насінням «бортик» із фольги. Він стане додатковим відбивачем світла. Чим вищій він – тим краще.

Через 2-4 дні після сходів починайте загартовування – поступово привчайте розсаду до температурних перепадів, вітру й сонячного ультрафіолету. Для цього щодня відкривайте кватирку з урахуванням погодних умов – від 5-15 хвилин до 2-4 годин на добу.

Полив повинен проводитися в міру підсихання грунту. Надмірне зрошення призведе до розвитку гнилей, грибкових захворювань. А однієї сильної «просушки» вистачить, щоб втратити все сіянці. Для поливу розсади необхідно брати тільки якісну воду, оптимальна її температура – від 20 до 25 градусів, не вище.

Перші 2 тижні життя розсади не використовуйте добрива. Починайте підгодовувати з появою 2-4 справжнього листя, після пікірування або перевалки. Перша підгодівля повинна бути з великим вмістом фосфору для стимуляції потужної кореневої системи. Далі необхідно підгодовувати розсаду раз на тиждень або раз в десять днів несильно концентрованим органічним розчином.

Умови вирощування розсади в квартирі далекі від ідеальних через надмірно високу температуру і сухість повітря. Імунітет рослин низький, тому важливо регулярно оглядати їх на предмет шкідників і хвороб. При перших ознаках зупинки в зростанні, в’янення, появи точок, плям, дірок, крапель на паростках і листках приступають до боротьби з недугою. Якщо комахи-шкідники виявлені, необхідно обробити всю розсаду (не тільки уражену) відповідним інсектицидом. Від хвороб допоможуть відповідні фунгіциди.

І найголовніше: бережіть свою розсаду від котиків, бо вони дуже полюбляють полежати на сонечку на зеленій травичці! Гарних вам врожаїв!