Безпечно, затишно і корисно

11:48
392
views

У центрі Кропивницького працює простір для жінок з промовистою назвою «Затишно space». Щойно переступаєш поріг, одразу відчуваєш «задекларований» затишок. Він створений завдяки персоналу – привітним молодим жінкам, кожна з яких відповідає за певний напрямок. Тут надають важливу допомогу кожній, з якою б проблемою вона не звернулася.

«Мета нашої роботи – захистити, надати психологічну, юридичну та соціальну допомогу жінкам та дівчатам, які постраждали внаслідок війни та перебувають у складних життєвих обставинах», – зазначила менеджерка простору Олена Тарануха. У просторі працюють психологині, кейс-менеджерка, яка займається питаннями гендерно зумовленого насильства, юристка та соціальна працівниця.

«Затишно space» відвідують багато жінок-переселенок. Але на допомогу можуть розраховувати всі, хто стикнувся з тією чи іншою проблемою. Частіше стали приходити підлітки, які відчувають невпевненість, нерозуміння з батьками, вчителями. Це добре, що дівчата шукають підтримки фахівців.

У просторі є скринька анонімних звернень. Складно або незручно говорити про проблему відкрито – можна про це написати. Спеціалісти обов’язково допоможуть або перенаправлять до відповідного фахівця.

Тут облаштована чудова дитяча кімната. Поки мама зайнята на майстер-класі або спілкується зі спеціалістом, дитина знаходиться під наглядом педагогів – розважається, грається або щось майструє.

Наташі 20 років, вона переселенка зі Слов’янська. У нашому місті перебуває вже два роки. Розповіла, що завдяки «Затишно space» виграла грант на навчання. Здобуває спеціальність веб-дизайнерки.

– Про цей простір я знала, але не наважувалася прийти. Чесно, в перші місяці після переїзду не до того було. Згодом прийшла, мені сподобалося, як зустріли, що запропонували, і я стала постійною відвідувачкою. Дуже подобається арт-терапія, різноманітні майстер-класи. Зараз я ще англійською тут займаюся, – розповіла Наташа. Простір, до речі, відвідує і її сестра-підліток.

Кароліна з родиною приїхала до Кропивницького з Херсону. Переживши окупацію, важко адаптувалася в іншому місті, навіть стрес та панічні атаки пережила. Зрештою все налагодилося, старший син навчається в льотній академії, молодший – в ліцеї.

– Я дуже вдячна «затишному простору», – говорить Кароліна. – Знайшла його, як не дивно, завдяки кумі, яка живе у Норвегії. Вона прочитала про нього в соцмережах і порадила звернутися. Спілкувалася з психологинею, юристкою – радо допомогли. Взагалі сюди приходиш, як додому.

Допомагають заняття творчістю. Годину-дві тут проведеш, і виходиш іншою людиною, окриленою. Атмосфера тут чудова. І в поїздки ми із задоволенням вирушаємо, і в театр разом ходимо.

Завдяки простору я познайомилася з такими ж переселенками, з багатьма подружилися. Проводити дозвілля приємно з людьми, які тебе розуміють. Зрозумійте, як для нас важливо в чужому місті йти по вулиці і бачити знайомі обличчя, вітатися. Хоча Кропивницький для нас вже не чужий. Наша родина полюбила це місто і вдячна йому.

Всеукраїнська мережа безпечних просторів для жінок «Затишно space» є проєктом Благодійного фонду «Схід SOS» та фукнкціонує у семи містах України. Створена спільно з «Консорціумом реагування» за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID Ukraine. БФ «Схід SOS» є імплементаційним партнером CARE, що входить до консорціуму.

Простір «Затишно space» розташований за адресою: місто Кропивницький, вулиця Михайлівська, 53. Номер телефону: +38(093)251-38-55.

Previous articleНа тлі весни
Next article«Весна іде, красу несе»
Заступниця головного редактора «УЦ». Родом з Донбасу, з шахтарської родини. Кіровоградщина - історична батьківщина. З вчителюванням не склалося, з журналістикою «потоваришували». Люблю і вмію слухати мудрих людей. І писати про них.
SHARE