В Олександрії біля будівлі колишнього КДБ знайшли надгробну плиту (ФОТО)

15:18
2560
views

В Олександрії під час заміни асфальту на тротуарну плитку на вулиці 6-го Грудня, 38, робочі знайшли надгробну плиту.

У 2015 році в селищі Нова Прага під час демонтажу постаменту, на якому до 1991 року стояв пам’ятник Леніну, виявили, що постамент складається з надгробних плит.

Знахідку виявили в п’ятницю, 14 липня, передає «Моя Олександрія».

Будинок знаходиться між сьогоднішніми будівлями СБУ і районної поліції. За радянських часів тут був відділ КДБ, потім працювала СБУ, поки останній не побудували нову будівлю. Дата спорудження будинку «плаває»: за одними даними, це 1910 рік, за іншими – 1899-й.

Плиту знайшли біля будинку на лінії, де має проходити паркан. Якщо припустити, що хвіртка примикала до стіни будинку, то плита служила порогом у хвіртці. Або була частиною фундаменту паркану, якщо хвіртки в цьому місці не було.

Напис виконаний на двох боках пам’ятника, він добре зберігся: «Здесъ покоится прахъ раба Божог Емельяна Николаевич Головко род 1855 скончался 1910 г. 15 дика проживши в мире 55 лет».

У п’ятницю подивитися знахідку запросили настоятеля храму Благовіщення пресвятої Богородиці протоієрея Олександра Шнякіна. Останній збирається забрати плиту і поставити біля церкви.

На думку краєзнавця Надії Жахалової, пам’ятник міг належати одному зі спадкоємців перших поселенців Головків.