Фахівці не радять гуляти родовищем у Кропивницькому, де копали радіоактивні відходи

13:50
4398
views

Фахівці не радять відвідувати Веселівське родовище у Кропивницькому, де заради металобрухту розкопали радіоактивні відходи.

Про це йдеться в акті державного спеціалізованого підприємства «Дніпропетровський державний міжобласний спеціальний комбінат», текст якого має «УЦ».

«У нинішній ситуації, коли цілісність поховання порушена і вже сталася крадіжка значної кількості радіаційно забруднених предметів, що знаходяться в контейнерах, вже не можна стверджувати, що дане поховання є безпечним», – сказано у документі.

Фахівці також зазначають: «Остаточне рішення має бути оформлене після детального вивчення даної проблеми і може бути прийняте лише за умови погодження з Державною інспекцією ядерного регулювання України та іншими держорганами».

Нагадаємо, зловмисники добували за допомогою екскаватора метал на території Веселівського родовища у Кропивницькому, де закопані радіоактивні відходи.

Пізніше заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Олексій Гненний запевнив, що радіаційний фон у Кропивницькому та на його околицях перебуває у межах норми.

Водночас при замірюванні радіаційного фону на місці розкопок ковш екскаватора «фонив». Чи випромінює він радіацію зараз, невідомо.

За даними керівника міської спецінспекції Андрія Максюти, розкопками займалися п’ятеро мешканців Кропивницького зі зв’язками у різних відомствах: «Батько одного з ділків-організаторів очолює обласне управління однієї з державних установ, ще один ділок працює одним з керівників комунального підприємства міської ради, ще один ділок з цього квінтету має зв’язки у правоохоронних органах».

Детальніше про історію з розкопаними радіоактивними відходами – у наступному номері тижневика «УЦ», який вийде друком 3 серпня. Головні статті з номеру з’являться на нашому сайті вже завтра, 1 серпня.